Webový prehliadač, ktorý slúži je zastaraný a nie je podporovaný (niektoré funkcie nemusia fungovať správne). Prosíme aktualizujte si prehliadač. Viac informácií na odkaze tu.
Vyhlasujem, že som sa oboznámil so zásadami spracovania osobných údajov.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Mena
Euro (EUR)
Americký dolár (USD)
Krajina
Slovensko
Vybrať inú krajinu
menu
Beauty poradňa Beauty blog Doprava a platba

Doprava

Doprava pre krajinu: Slovensko
Doprava Cena Doprava zadarmo od
Slovak Parcel Service Slovak Parcel Service Od 4,52 € 106,92 €
Packeta home - kuriér Packeta home - kuriér Od 3,52 € 79,20 €
Zásielkovňa Zásielkovňa Od 2,96 € 59,40 €
SPS Parcel Shop SPS Parcel Shop Od 3,04 € 79,20 €
GLS GLS Od 4,10 € 99,00 €
Osobný odber - Uherské Hradiště Osobný odber - Uherské Hradiště 1,77 € 99,00 €

Platba

Dostupné spôsoby platby sú závislé na voľbe spôsobu dopravy.
Platba Cena
Bankový prevod (zálohová faktúra) 0 €
Dobierka 1,14 €
Hotově vo výdajni 0 €
Platobnou kartou vo výdajni 0 €
Platobná karta online 0 €
Kontakt Darčeky
Registrujte sa a získajte výhody!

Ako na fúkanú ako zo salónu?

14. 12. 2018

Pre dokonalú fúkanú už nemusíte do salónu. Prinášame vám totiž zopár skvelých trikov a tipov odpozeraných priamo od kaderníkov. S nami zvládnete fénovanie ako profík.

Ak požiadate akéhokoľvek kaderníka, aby odhalil tajomstvo vlasov ako z reklamy, pravdepodobne vám odpovie: všetko je to o správnej fúkané. Ale prečo, keď si doma vyfúkame vlasy sami, nie sú rovnaké ako od vášho kaderníka? Nebojte, chce to len trochu cviku, poznať tie sprave triky a vaša fúkaná bude ako zo salónu.

Navyše, podľa posledných zistení, správna fúkaná vlasom dokonca prospieva. Vlasy budú lesklejšie a hladšie. Vlhkosť totiž paradoxne podporuje nerovnováhu vlasovej pokožky, čo môže spôsobovať rôzne problémy, od svrbenia, cez lupiny až po plesne. Ale ak ste zvyknutý nechávať vlasy voľne uschnúť, a doteraz ste nezaznamenali žiadny problém, nie je nutné vaše zvyky meniť. Všetko záleží na tom, čo vám vyhovuje aj keď štúdie hovoria niečo iné. Ale pre tých čo bez fénu nedajú ani krok, je to určite skvelá správa. Máme pravdu? :-)

Správna príprava, pol úspechu

Základom každej dobrej fúkané je kvalitný fén. Ako ho spoznať? Zistíte to v našom článku Ako vybrať fén, ktorý si vaše vlasy zamilujú. Ale hra začína dokonca ešte predtým, než vezmete fén do ruky. Opýtajte sa akéhokoľvek odborníka a každý vám povie to isté. Bez správnych stylingových produktov nikdy nedosiahnete rovnakého efektu ako v salóne.

Ak chcete maximalizovať objem použite objemové spreje alebo peny a tužidlá Ich ľahký vzorec zaistí nádherné telo, vzdušný objem a ľahké držanie bez zaťaženia. Ak však chcete skrotiť hrubé vlasy so sklonom ku krepovateniu, siahnite po prípravkoch pre uhladenie. Majiteľky hustých vlasov tiež určite ocenia urýchľovače fénovanie, vďaka ktorým nebudú tráviť fénovaním dlhé hodiny napr. Alterna Caviar Satin Style Rapid Blowout Balm alebo KMS Therma Shape Quick Blow Dry .

Okrúhly alebo plochý?

Ani voľbu kefy neradno podceňovať. Či okrúhlu alebo plochú záleží na tom, akého vzhľadu chcete docieliť:

  • Okrúhlé kefy - Sú vhodné ak chcete nadvihnúť vlasy od korienkov, vytvoriť objem alebo vlny. Väčší priemer kefy je vhodný pre vytvorenie objemu bez natočenia, menšie zase pre vlny.

  • Ploché kefy - Sú skvelé pre urovnanie a dokonale hladký vzhľad vlasov.

Či už sa rozhodnete pre akúkoľvek kefu, pamätajte, že by mala byť vyrobená z prírodných a antistatických materiálov. To aby vlasy zbytočne neelektrizovaly. Samozrejmosťou je tiež fén s iónmi.

  • Diviačie štetiny - Výhoda diviačích štetín je, že sa neprehrievajú a zabraňujú tak presušeniu a poškodeniu vlasov. Zdravšie a šetrnejšie pre jemné vlasy.

  • Nylonové štetiny - Sú odolnejšie proti teplu, vydrží aj nadmernú dobu fénovania, uhladzujú povrch vlasov a dodávajú lesk.

  • Kov - Kovový barel a štetiny sa rýchlo prehrejú, čím sa urýchľuje vysušenie vlasov, čo je perfektné ak máte husté a hrubé vlasy. Jemným typom vlasov by však mohol spôsobiť tepelné poškodenie.

  • Keramika - Keramický barel zaisťuje rýchle a zároveň šetrné vysúšanie, vyhladzuje vlasy a predchádza krepovateniu. Vhodné pre všetky typy vlasov.

Vlhké, ale nie mokré

Fénujete si úplně mokré vlasy? Chyba! Najskôr siahnite po uteráku, ale netrite s ním, len ľahko vytlačte vodu. Nechcete si predsa vlasy poničiť a mať ich krepaté. Až keď budú vlasy aspoň z 60-80 % suché, začněte fénovat. Mokré vlasy nekefujte, len prečešte hrebeňom (např. Wet Detangling) a použite predtým bezoplachový kondicionér.

Príliš horúci vzduch vlasom škodí

Všetci vieme, že tepelná úprava vlasom škodí. Preto nevysúšajte vlasy na najvyššiu teplotu, ale začnite so strednou teplotou. Bude to trvať síce o niečo dlhšie, ale vlasy vám za to poďakujú. Príliš horúci vzduch môže totiž nenávratne poškodiť štruktúru vlasov. Navyše, ak fénujete pramene ešte vlhké, vnútri vlasu môžu vzniknúť malé bublinky, ktoré buď vlas roztrhnú alebo na ňom vytvorí slabý bod. Preto rozhodne nezabúdajte na prípravky s tepelnou ochranou, ktoré dokážu vašu hrivu pred nadmerným teplom ochrániť.

Dajte tiež pozor na to, aby ste nesušili vlasy príliš dlho na jednom mieste. Vlasy by sa mohli doslova usmažiť a trvale poškodiť. Preto je dobré naučiť sa správnu techniku fénovania, aby bolo teplo rovnomerne rozložené a v bezpečnej vzdialenosti cca 15 cm od hlavy.

Žiadne divoké pohyby

Fénujete vlasy tak, že šermuje s fénom zo strany na stranu? Tak to je zle. Ak chcete dosiahnuť dokonalé fúkané, musíte postupovať pomaly, metodicky a po sekciách - najskôr spodnú časť, potom po stranách a nakoniec vlasy hore. Nikdy nie všetko naraz. Ak však máte ofinu alebo iné miesta, ktoré schnú rýchlejšie, odporúčame začať s nimi. Akonáhle totiž vlasy uschnú, už s nimi nič neurobíte. Suché vlasy už nejdú dobre vytvarovať ani uhladiť.

Na smeru záleží

Správne fúkania tiež znamená, že vlasy fénujete iba v smere vlasových šupiniek. Nikdy nie naopak! Vlasy pokojne fénujte aj v predklone, ale vždy nasmerujte fén smerom od korienkov ku končekom. Tým zabezpečíte, že nebudete otvárať vlasové kutikuly, ale naopak ich uhladíte. Z tohto dôvodu potom nie sú príliš vhodne kulmofény, pretože horúci vzduch nemôžete nijako ukočírovať - prúdi všetkými smermi aj v protismere vlasových šupiniek. Preto tiež odborníci odporúčajú fénovať vlasy na nízky rýchlostný stupeň, aby vám vlasy nepoletovaly všade okolo.

Do sucha, ale bez presušenia

Spĺňate všetky predchádzajúce kroky na jedničku, a napriek tomu máte vlasy bez objemu? Hovoríte si, čo robíte zle? Možno ste vlasy nevyfénovali úplne do sucha. Ak ich necháte vlhké, hoci len nepatrne, tak sa vám začnú točiť, spľasnú a krepatiť. Výsledok potom nebude nikdy dokonalý. Pozor tiež na presušenie! Nielenže presušené vlasy nevyzerajú nikdy dobre, ale mohli by prísť aj o svoju prirodzenú vlhkosť a výživu. Boli by veľmi krehké a náchylné na zničenie. Ako teda spoznať, že sú vlasy vysušené tak akurát? Chce to len trochu cviku. Spoznáte to podľa štruktúry vlasov. Vlasy by mali byť na dotyk jemné, hebké a nie drsné, hrubé alebo krepaté.

Studená vlna nie je len na okrasu

Zabúdate na studenú vlnu? Možno to tak nevyzerá, ale táto funkcia na féne naozaj nie je len tak na okrasu. Studený vzduch zafixuje váš účes, uzamkne kutikulu a ochráni vlasy pred zvlnením a krepatením. Tým zabezpečíte, že vaše fúkaná vydrží omnoho dlhšie. Ako teda studený vzduch správne použiť? Kaderníci odporúčajú, aby ste spustili studenú vlnu v okamihu, keď sú vlasy z 90 % suché. Buď u každého prameňa zvlášť, ak vlasy fénujete cez kefu, alebo na konci celého procesu.

Vyfénujte vlasy do objemu

Ak chcete vytvoriť fénom objem, môžete vlasy vyfénovať v predklone a trysku fénu pritom držať smerom dolu od korienkov ku končekom. Toto je asi najjednoduchší spôsob, ako objemu dosiahnuť. Zvládne ho naozaj každý aj začiatočník. Druhým spôsob je vyfénovať vlasy cez veľkú okrúhlu kefu. To už chce trochu cviku, ale v nasledujúcom videu je všetko názorne ukázané.

Vyfénujte vlasy do hladka

Hladký účes vytvorený fénom je vhodný pre majiteľky vlasov s hustou a vlnitou hrivou či hrubými vlasy. Fénovanie je v tomto prípade ešte jednoduchšie. Budete potrebovať len veľa širokú plochú kefu. Touto kefou po vlasoch prechádzajte, zatiaľ čo fénujete smerom zhora hlavy dole ľahko nakloneným fénom. To je všetko. Nič zložité, všakže?

Zhrnutie

  • Než začnite použite tepelnú ochranu, ktorá ochráni vlasy pred presušením a poškodením
  • Fénujte pomaly a postupne, začnite na stredný stupeň teploty a nízku rýchlosť
  • Trysku smerujte vždy v smere vlasových šupiniek, smerom od korienkov ku končekom, pre utesnenie kutikuly a hladký efekt
  • Držte fén v dostatočnej vzdialenosti cca 15 cm od hlavy
  • Vyfénujte vlasy úplne do sucha, aby sa nezačali krútiť a plihnout
  • Dajte však pozor na presušenie a nefénujte vlasy dlho na jednom mieste
  • Nezabúdajte na studenú vlnu, ktorá účes zafixuje a zabráni krepovateniu

Zaujal Vás článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi.

Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete tu .