Webový prehliadač, ktorý slúži je zastaraný a nie je podporovaný (niektoré funkcie nemusia fungovať správne). Prosíme aktualizujte si prehliadač. Viac informácií na odkaze tu.
Vyhlasujem, že som sa oboznámil so zásadami spracovania osobných údajov.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Mena
Euro (EUR)
Americký dolár (USD)
Krajina
Slovensko
Vybrať inú krajinu
menu
Beauty poradňa Beauty blog Doprava a platba

Doprava

Doprava pre krajinu: Slovensko
Doprava Cena Doprava zadarmo od
Packeta home - kuriér Packeta home - kuriér Od 3,52 € 79,20 €
Slovak Parcel Service Slovak Parcel Service Od 4,52 € 106,92 €
Zásielkovňa Zásielkovňa Od 2,96 € 59,40 €
SPS Parcel Shop SPS Parcel Shop Od 3,04 € 79,20 €
GLS GLS Od 4,10 € 99,00 €
Osobný odber - Uherské Hradiště Osobný odber - Uherské Hradiště 1,77 € 99,00 €

Platba

Dostupné spôsoby platby sú závislé na voľbe spôsobu dopravy.
Platba Cena
Bankový prevod (zálohová faktúra) 0 €
Dobierka 1,14 €
Hotově vo výdajni 0 €
Platobnou kartou vo výdajni 0 €
Platobná karta online 0 €
Kontakt Darčeky
Registrujte sa a získajte výhody!

Všetko o zosvetlení a odfarbení vlasov

15. 3. 2021

Chystáte sa na zosvetľovanie vlasov alebo sa len zaujímate o to, ako odfarbovanie vlasov vlastne funguje? Potom ste tu správne! V tomto článku nájdete všetko, čo ste kedy chceli (i nechceli) vedieť o zosvetľovaní vlasov!

Či už radi zvýrazňujete svoje blond vlasy, s nadšením nosíte živé alebo pastelové farby, alebo sa chcete stať z brunetky blondínkou, zosvetľovanie vlasov bude pravdepodobne jediná cesta k vytúženému cieľu. Avšak vytvoriť skutočne krásnu blond nie je vôbec ľahká úloha a pri neodbornom zásahu sa môžu vaše vlasy nenávratne poškodiť. Z tohto dôvodu, ak je to možné, zverte svoje vlasy radšej do rúk profesionálov. Len skúsený kaderník presne vie, ako namiešať a aplikovať zosvetľovač, akú silu vyvíjača farby zvoliť a tiež presne spoznať koľko vaše vlasy budú alebo nebudú schopné zniesť. Ak napriek tomu nemáte inú možnosť, než sa uchýliť k domácemu zosvetľovaniu vlasov, čítajte pozorne, nech to nedopadne katastrofou!

Dôležité! Ešte než sa pustíte do samotného zosvetľovania, odporúčame si znovu preštudovať naše články o farbení:

Čo je to zosvetľovanie vlasov?

Zosvetľovanie či odfarbovanie je proces, pri ktorom sa používajú špeciálne zosvetlovacie produkty (prášky, krémy, a pod.) Zmiešané s vyvíjačom, umožňujúce zosvetliť vlasy až o 8 výšky tónov. Dajte pozor na zosvetľovanie a odfarbovanie, nie je to to isté! Medzi týmito dvoma pojmami existuje významný rozdiel (pozri ďalší bod.). V každom prípade proces zostáva rovnaký: po nanesení roztoku na odfarbovanie dochádza k otvoreniu kutikuly, a tak môže prípravok ľahko preniknúť do kortexu, kde vplyvom oxidácie dôjde k rozpusteniu prírodných pigmentov (odstráni farbu z vlasov) a tým sa vlasy zosvetlia. Výsledok je permanentný, to znamená, že vlasy zostávajú svetlé a postupne odrastajú. Vlas je silne narušený a sú narušené aj väzby vlasov, preto väčšina profesionálov používa prísady na ochranu väzieb. Tieto špeciálne produkty (najslávnejší Olaplex) nielenže chránia existujúce väzby pred vážnym poškodením, ale tiež opravujú a obnovujú väzby, ktoré už boli poškodené.

U farbenia je to trochu inak. V jednom kroku dochádza k odfarbeniu vlasu a dodaní novej farby, tzv. v prvej fázi sa odstránia prírodné pigmenty vlasov a následne sa nahradí umelo vytvorenými pigmentami. S farbou na vlasy možno oproti zosvetľujúcim prípravkom dosiahnuť ľubovoľných odtieňov, avšak zmeniť výšku tónu je možné maximálne o 3-4 úrovne (výnimkou sú špeciálne silne zosvetľujúce farby).

Zosvetľovanie, odfarbovanie & farbenie. Je v tom rozdiel?

Všimnite si hlavných rozdielov medzi farbením, zosvetľovaním a odfarbovaním:

  • Zosvetľovanie - je používané pri zosvetľovaní prírodných vlasov. Zosvetľovanie môžeme definovať ako proces umelého zmenšovania a rozpúšťania pigmentu vo vlasoch.

  • Odfarbovanie - umožňuje zosvetliť už farbené vlasy. Pokiaľ si zákazník želá zmeniť odtieň farby (už farbené vlasy) z tmavej na svetlejšie, je potrebné použiť túto techniku. Nie je možné zosvetliť už farbené vlasy len permanentný farbou (základné pravidlo: farba neodstraňuje farbu).

  • Farbenie - v jednom kroku zároveň odfarbuje a farbí vlasy. Ak však pracujeme s vlasmi, ktoré boli už predtým chemicky farbené, musíme mať na pamäti, že konečný výsledok nebude nikdy svetlejší ako existujúci odtieň, pretože samotná farba v tomto prípade nezačne slabnúť (farbu farbou sa zosvetliť nedá). Preto bude konečný výsledok vždy v rovnakej hĺbke alebo tmavší.

Príprava pomôcok

Než pôjdete na vec, je dobré si skontrolovať, či máte všetky potrebné pomôcky:

Farba alebo zosvetľujúci púder?

Existujú rôzne odfarbovacie produkty. Púder, krém alebo farba. Pri výbere sa rozhodujte podľa toho, aký efekt chcete docieliť a o koľko úrovní chcete vlasy zosvetliť.

  • Zosvetľujúce púdre - ak túžite po výraznom zosvetlení, z tmavých vlasov na blond, pravdepodobne budete musieť použiť zosvetľujúci púder, ktorý má najväčšiu silu a dosiahnete s ním zosvetlenie až o 8 výšok tónov počas 1 aplikácie. Nevýhodou je, že s nimi nie je možné kontrolovať tón. Preto väčšina profesionálov používa na vylepšenie tónu toner. Sú najlepšou voľbou pre skôr farbené vlasy, ktorým pri zosvetlení poskytnú maximálnu záruku a vysokú neutralizáciu nechcených teplých tónov. Takže ak máte zafarbené vlasy na hnedo a priali by ste si svetlejší hnedý odtieň, váš kaderník pravdepodobne použije zosvetlovací púder.

  • Zosvetľujúce krémy - kvôli výživnému zloženiu sú šetrnejšie k vlasom aj k vlasovej pokožke v porovnaní s bieliacimi púdrami. Avšak jednou z kľúčových nevýhod používania krémových zosvetľovačov je ich nižšia neutralizačná schopnosť proti teplým tónom. Sú ideálne pre nefarbené a svetlejšie typy vlasov.

  • Silne zosvetľujúce farby (Hi-Lift, Ultra Blonde atď.) - sú permanentné farby určené na trvalé zosvetlenie vlasov na požadovaný odtieň. Ide v podstate o "hybrid medzi farbou a zosvetľovačom". Na rozdiel od zosvetľovacých krémov a púdrov obsahujú aj pigment, ktorý pomáha kontrolovať tón. Sú ideálne ak chcete docieliť zaujímavého blond odtieňa (napr. zlatý nádych, medený odtieň). Kvôli nižšej koncentrácii peroxidu vodíka sa jedná o najšetrnejší spôsob zosvetlenie vlasov, ale zďaleka nie tak účinný, ak máte tmavé vlasy. Sú vhodné pre výšky tónu 5 a vyššie a zosvetlenie zvyčajne max o 5 úrovní. Najlepšie výsledky dosiahnete pri použití na prírodných, nefarbených vlasoch. Nie sú vhodné pre zosvetľovanie už farbených vlasov ani na krytie bielych vlasov.

Výber vyvíjača

Ku každej farbe budete potrebovať tiež vyvíjač. Pred výberom vyvíjača si musíte najprv uvedomiť, o koľko úrovní chcete vlasy zosvetľovať. Sila zosvetlenia je totiž úzko spojená s koncentráciou použitého peroxidu vodíka. Platí: čím vyššie percento, tým rýchlejšie odfarbenie, ale zároveň tiež väčšie poškodenie vlasov! Väčšina stylistov preto odporúča používať 3% alebo 6% vyvíjač. Zosvetľovanie síce potrvá dlhšiu dobu, ale nebude tak škodlivé, ako pri použití silnejších koncentrácií peroxidu. Ak ste na pochybách zvoľte 6% vyvíjač, ktorý je najpoužívanejší a tiež najlepšou voľbou z hľadiska efektivity a šetrnosti. Pamätajte tiež na to, že najsilnejší vyvíjač, ktorý smiete naniesť na vlasovú pokožku, je 9%.

Viac o správnom výbere vyvíjača sme písali tu → Ako silný vyvíjač (peroxid) vybrať k farbe na vlasy?

Podrobný postup ako na zosvetľovanie vlasov

Tak a ideme na vec! Teraz vám popíšeme, ako všeobecne postupovať pri odfarbovaní vlasov. Ale pamätajte, že každý zosvetľovač/technika môže mať postup trochu iný, preto si vždy dôkladne prečítajte návod výrobcu danej farby a riaďte sa ním. Radšej ho majte po celú dobu farbeia pred sebou. Nezabudnite tiež na test citlivosti.

Miešanie

  • Zmiešajte zosvetľujúcu látku (zvyčajne vo forme prášku) a vyvíjač v odporúčanom pomere (zvyčajne 1:2).
  • Najskôr nasypte bieliaci prášok do plastovej misky a potom k nemu pridajte vyvíjač.
  • Dôkladne premiešajte, až vznikne hladká, homogénna zmes bez hrudiek. Na premiešanie použite najlepšie metličku. Pokiaľ by zmes nebola dôkladne premiešaná, mohlo by sa stať, že na nejakú časť vlasu nanesiete len vyvíjač a na druhú iba zosvetľovač. A tieto dve "ingrediencie" samostatne vlas nezačne slabnúť.
  • Ihneď po zmiešaní začnite zosvetľujúcu zmes nanášať aplikačným štetcom na vlasy. Namiešaná zmes je totiž aktívna len po určitú dobu.

Nanášanie zosvetlovacie zmesi

  • Zmes nanášajte systematicky po sekciách po veľmi tenkých prameňoch. Zvyčajne sa nanáša na suché, neumývané vlasy, ale môžu existovať výnimky. Vždy sa preto riaďte inštrukciami výrobcov.
  • Odfarbovací roztok nanášame najprv odzadu, od tylovej časti hlavy - tam sú vlasy najzdravšie a najmenej narušené.
  • Potom postupujeme k predným partiám a nakoniec k vlasom okolo tváre, kde sú vlasy najviac narušené a najjemnejšie, a preto bude zosvetlenie trvať najkratšie.
  • S množstvom zosvetľujúci zmesi nešetrite! V ideálnom prípade by vlas nemal byť vôbec vidieť. Len tak dosiahnete najlepšieho a rovnomerného výsledku bez fľakov a pod.
  • Na odfarbovanie odrastov dbáme na to, aby sme roztok nanášali len na odrastené vlasy, inak by vám mohol vo vlasoch vzniknúť nevzhľadný prechod.

Aplikácia na celú hlavu

  • KROK 1: Farbu aplikujte najprv na končeky a dĺžky až do miesta cca 2,5 cm od pokožky, pretože vlasy budú v blízkosti pokožky svetlať rýchlejšie. Deje sa tak z dôvodu tepla, ktoré hlava vydáva. Preto si nechajte časť vlasov v blízkosti hlavy až úplne na koniec.
  • KROK 2: Potom zmes naneste ku korienkom a nechajte pôsobiť po odporúčanú dobu.

Aplikácia iba na odrasty

  • KROK 1: Naneste zmes iba na odrasty, dajte si pozor aby ste nedali farbu na už zafarbené miesta. Farbu nechajte pôsobiť po odporúčanú dobu v príbalovom letáku.
  • KROK 2: Ak je to nutné, po uplynutí doby pôsobenia, navlhčite vlasy vodou a naemulgujte farbu do dĺžok a končekov a nechajte chvíľu pôsobiť. Týmto sa prirodzene zamaskuje prechod medzi starou a novou farbou.
  • Tip! Snažte sa, aby vám vlasy príliš neodrástli. Aplikáciu bielidla opakujte čo najskôr, najlepšie pri maximálnom odraste 2,5 centimetra. Farba vašich vlasov tak bude vyzerať rovnomernejšie.

Doba pôsobenia

  • Doba pôsobenia sa odvíja od požadovaného stupňa zosvetlenia, kvality, textúry a štruktúry vlasov. Zvyčajne je to okolo 30-50 minút. Po tejto dobe stráca namiešaná zmes zosvetlovacie účinky. Vždy sa však riaďte návodom výrobcu. Každý produkt totiž môže fungovať trochu inak.
  • Počas doby pôsobenia proces pravidelne kontrolujte (asi každých 10 minút) a pamätajte, že suché vlasy budú o tón svetlejšie.
  • Počas pôsobenia bielidla vás môže začať hlava svrbieť a môžete pociťovať mierne bodavú bolesť. Neľakajte sa, mierne pálenie je normálne. Avšak v prípade veľmi silného pálenia okamžite produkt z vlasov zmyte.
  • Majte tiež na pamäti, že kedykoľvek sa rozhodnete zosvetliť vlasy, vždy budete bojovať s teplými tónmi, preto je nevyhnutné počas odfarbenia presne sledovať čas. Ak sa vlasy vypláchnu príliš skoro, môže vo vlasoch zostať červený alebo žltý nádych, pretože vlasy počas zosvetľovania začínajú od červenej cez žltú až po finálny blond odtieň (viz obr. nižšie).
  • V žiadnom prípade neprekračujte dobu pôsobenia, ani keď nedosiahnete požadovaného odtieňa. Jedná sa o bežný problém, najmä u ľudí s tmavšími vlasmi alebo s vlasmi, ktoré sú voči farbeniu viac odolné. Pre dosiahnutiu cieleného odtieňa blond budete musieť podstúpiť aj viac aplikácií.

Oplachovanie a starostlivosť

  • Po uplynutí doby pôsobenia vlasy umyjeme vhodným šampónom a aplikujte vhodnú starostlivosť (kondicionér, masku či kúru).
  • Pamätajte ošetrenie po farbení je dôležité pre obnovenie kyslého pH vo vlasoch, preto ho nevynechávajte.

Cenné rady na záver

  • Medzi ďalším farbením je nutné počkať aspoň 2 týždne, aby sa mohli vaše vlasy spamätať a zotaviť.
  • Ak vaše vlasy nezískali požadovaný odtieň, môžete za dva týždne bielenie opakovať s použitím menej koncentrovaného zosvetlovača.
  • Majte na pamäti, že bielené vlasy sú krehké a poškodené, a to aj keď sú v najlepšom možnom stave, preto s nimi zaobchádzajte opatrne.
  • Používajte produkty, ktoré sú pre blond vlasy priamo určené: ako minimum poslúžia fialové šampóny, šampóny pre blond vlasy, kondicionéry a masky pre blond alebo poškodené vlasy.
  • V nasledujúcich mesiacoch sa úplne vyhnite hĺbkovo čistiacim šampónom a tiež šampónom určených na lupiny, ktoré majú tendenciu vysušovať vlasy.
  • Ak je to možné, vyhýbajte sa tepelnej úprave vlasov, ktorá by mohla vaše vlasy poškodiť. Ak sa však bez tepelnej úpravy nezaobídete, je lepšie použiť fén - je to šetrnejšie než žehlička. Rozhodne však nefénujte vlasy bez tepelnej ochrany.


Zaujal Vás článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi.

Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete tu .