Webový prehliadač, ktorý slúži je zastaraný a nie je podporovaný (niektoré funkcie nemusia fungovať správne). Prosíme aktualizujte si prehliadač. Viac informácií na odkaze tu.
Vyhlasujem, že som sa oboznámil so zásadami spracovania osobných údajov.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Mena
Euro (EUR)
Americký dolár (USD)
Krajina
Slovensko
Vybrať inú krajinu
menu
Beauty poradňa Beauty blog Doprava a platba

Doprava

Doprava pre krajinu: Slovensko
Doprava Cena Doprava zadarmo od
Slovak Parcel Service Slovak Parcel Service Od 4,52 € 106,92 €
Packeta home - kuriér Packeta home - kuriér Od 3,52 € 79,20 €
Zásielkovňa Zásielkovňa Od 2,96 € 59,40 €
SPS Parcel Shop SPS Parcel Shop Od 3,04 € 79,20 €
GLS GLS Od 4,10 € 99,00 €
Osobný odber - Uherské Hradiště Osobný odber - Uherské Hradiště 1,77 € 99,00 €

Platba

Dostupné spôsoby platby sú závislé na voľbe spôsobu dopravy.
Platba Cena
Bankový prevod (zálohová faktúra) 0 €
Dobierka 1,14 €
Hotově vo výdajni 0 €
Platobnou kartou vo výdajni 0 €
Platobná karta online 0 €
Kontakt Darčeky
Registrujte sa a získajte výhody!

Aký je rozdiel medzi maskou, balzamom a kondicionérom?

27. 1. 2021

Kondicionér, bezoplachový kondicionér, balzam, vlasová maska či kúra na vlasy. Málokto tuší, aké veľké rozdiely medzi nimi sú. Ste aj vy z tak veľkého množstva produktov zmätení? Kladiete si otázku, či naozaj musíte všetky tieto produkty používať? Poďme si to objasniť!

Aký je rozdiel medzi kondicionérom a balzamom? Je rozdiel medzi maskou a kúrou? Prečo vlastne po umytí vlasov šampónom používať nejaký ďalší prípravok? Môže zlé používanie ovplyvniť efektívnosť produktov a tým aj kvalitu vlasov? Ak ste niekedy premýšľali nad týmito otázkami, potom ste tu správne! V tomto článku sa tomu pokúsime prísť na kĺb. Zameriame sa na základnú starostlivosť o vlasy, kondicionér, masku na vlasy a bezoplachovú starostlivosť, a naučíme vás, ako ich správne používať, aby ste vlasom neuškodili, ale prospeli.

1) Kondicionér

Kondicionér veľa z vás pravdepodobne používa predovšetkým preto, že vám po ňom idú vlasy ľahšie rozčesať a pekne je uhladí. Ale kondicionér by nemal chýbať v starostlivosti nikomu! Ani tomu, komu sa vlasy rozčesávajú ľahko. Je to preto, že šampón z vlasov nielenže zmýva nečistoty, ale zároveň pritom otvára kutikulu. No a otvorený vlas je potrebné uzavrieť - a k tomu je navrhnutý kondicionér. Ak by ste ho neaplikovali, tak by vlasy boli náchylnejšie na poškodenie, lámanie i štiepenie. A z dokonale zdravých vlasov by ste razom mali vlasy poškodené. Kondicionér poskytne vlasom ochranu, vďaka čomu budú vlasy lepšie pripravené na styling a zvládnu ho bez vážneho poškodenia. Navyše s aplikáciou kondicionéru získate aj ďalšie benefity, pre ktoré ho asi veľa z vás používa. Kondicionér vlasy uhladí, zjemní, uľahčí rozčesanie a vlasy získajú lesklejšie vzhľad, tiež sa vám budú vďaka nemu vlasy menej lámať a budú bez nežiaduceho krepovateniu a elektrizovania. A to už za to stojí, no nie?

Kondicionér vs balzam na vlasy

Je dosť možné, že veľa z vás stále považuje kondicionér a balzám na vlasy za rovnaký výrobok s rovnakou funkciou i vlastnosťami. Ale nie je tomu tak! Kondicionér je ľahší a pôsobí najmä na povrchu vlasov (utesňuje kutikulu), kdežto balzam už je o niečo výživnejší, pôsobí na povrchu, ale aj preniká hlbšie do vlasu a rieši konkrétne problémy (suchosť, poškodenie, apod.). Kondicionéry sa používajú hlavne pre ochranu, lesk, uhladenie a ľahké rozčesávanie. Cieľom balzámu je už regenerácia vlasov a hydratácia. Ďalší rozdiel je tiež v aplikácii. Kondicionér sa nanáša len na stredné dĺžky vlasov (asi 2-3 cm od korienkov) a vďaka ľahkej konzistencii je vhodný pre každodenné používanie. Zato balzám na vlasy je možné niekedy nanášať aj na pokožku hlavy a kvôli jeho bohatšej textúre je odporúčané ho používať maximálne 2-3x týždenne. Častejšie použitie by totiž mohlo viesť k preťaženiu vlasov. Vždy sa však riaďte tým, čo je uvedené na fľaštičkách.

2) Bezoplachový kondicionér

V poslednej dobe si často všímame, že bezoplachový kondicionér je zle pochopený produkt. Z jeho názvu by sa mohlo zdať, že sa jedná o náhradu za klasický oplachový kondicionér, ale nie je tomu tak. Správne by mal byť skôr nazývaný ako bezoplachová starostlivosť. Ide totiž o nadstavbu - dodatočnú starostlivosť a predstavuje tretí krok vo vlasovej rutine, ktorý nasleduje po šampóne a oplachovacom kondicionéri alebo maske. Možno ho aplikovať na vlhké i suché vlasy a ich úloha je dodať vlasom niečo navyše, čo im nedodal kondicionér (napr. hydratáciu, lesk, ochranu pred teplom, redukciu krepovateniu či lepšiu ovládateľnosť pri stylingu). Predovšetkým ho teda ocenia majiteľky hustých, krepatých a nepoddajných vlasov. Používať ho však môže úplne každý.

Bezoplachový kondicionér vs kondicionér

Ako už sme spomenuli, bezoplachový kondicionér vám nenahradí bežný kondicionér. V čom je teda ten zásadný rozdiel? V ich vlastnostiach aj v použití! Klasický kondicionér sa nanáša po šampónovaní po celej dĺžke vlasov a zhruba po minúte sa opláchne. Jeho hlavným účelom je stabilizovať pH vlasov po šampónovaní (uzavrieť vlas), obnoviť vlhkosť a poskytnúť mu ochranu - zvyčajne teda už nedodáva žiadnu dodatočnú starostlivosť. Kdežto bezoplachový kondicionér sa nanáša na vlhké alebo suché vlasy, neoplachuje sa a necháva sa pôsobiť. Jedná sa o rýchly prostriedok pre dodanie pružnosti, hydratácie a ovládateľnosti. Oproti kondicionéru je spravidla ľahší, aby nezaťažil vlasy, a preto sa nemusí oplachovať.

3) Maska na vlasy

Ďalším produktom, ktorý by nemal chýbať vo vašej vlasovej rutine je maska na vlasy. Žiadny iný produkt totiž nemá silné regeneračné účinky ako práve vlasová maska. Kondicionéry, ktoré pôsobia iba na povrchu vlasu, ťažko poskytnú akúkoľvek rekonštrukciu vlasov a ich dlhodobejšiu starostlivosť. Zato masky, ktoré majú najhustejšiu konzistenciu a najvyššiu koncentráciu aktívnych látok sú priamo stvorené k hĺbkovej regenerácii poškodeného jadra a kutikuly vlasov. Používanie vlasovej masky býva preto nevyhnutné, ak potrebujú vaše vlasy podať pomocnú ruku. Sú napríklad krehké, lámu sa, sú nadmerne zaťažované stylingovými nástrojmi apod.

Avšak aby bola maska účinná, je dôležité ju správne aplikovať. Najčastejšou chybou je, keď masku aplikujete až po kondicionéri. V tej dobe je totiž vlas už úplne uzavretý a bolo by to holé mrhanie na takto uzavretý vlas aplikovať niečo, čo by malo pôsobiť v najhlbších štruktúrach vlasu. Nielenže by to boli vyhodené peniaze, efekt by sa nedostavil, ale tiež by ste mohli vlasy zbytočne zaťažiť. Maska na vlasy je druhým krokom pri umývaní vlasov a nasleduje vždy po šampóne, kedy sú vlasy dokonale pripravené, čisté a štruktúra otvorená.

Maska na vlasy vs kondicionér

Hlavný rozdiel medzi maskou a kondicionérom je ten, že maska preniká do vnútornej štruktúry vlasu známe ako kortex (vlasová kúra) a rieši konkrétny problém (poškodené vlasy, suché vlasy apod.). Kdežto kondicionér pôsobí iba na povrchu (na kutikule). Navyše oproti kondicionéru, ktorého efekt je síce okamžitý, ale krátkodobý (na vlasoch vydrží len do ďalšieho umytia), je efekt masky je dlhodobejší. Na výsledky si však budete musieť počkať. Vlasová maska má tiež oproti kondicionéru oveľa bohatšiu textúru a koncentrovanejšie zloženie a je nutné ju na vlasoch nechať pôsobiť oveľa dlhšie (zvyčajne 5-10 minút) než u kondicionéru (zvyčajne pár sekúnd). Rozdiel je tiež vo frekvencii použitia. Maska nie je vhodná pre každodenné použitie, vlasy by sa mohli preťažiť a docielili by ste skôr opačného efektu. Kdežto kondicionér môžete použiť po každom umývaní, aj po použití masky.

Je nutné aj po maske aplikovať vždy kondicionér? V tejto otázke sa však rozchádzajú aj odborníci. Niektorí odborníci tvrdia, že je potrebné kondicionér aplikovať vždy, iní naopak tvrdia, že ak aplikujete masku, kondicionér netreba, pretože maska svojim kyslým ph uzavrie vlas rovnako dobre ako kondicionér. Tiež panuje názor, že v prípade hydratačnej masky nie je kondicionér potrebné, avšak ak použijete proteínovú masku mali by ste kondicionér aplikovať vždy, pretože proteín nemá schopnosť uzavrieť kutikulu. Preto odporúčame sa vždy riadiť tým, čo uvádza konkrétny výrobca. Každá maska môže byť totiž formulovaná trochu inak.

Maska na vlasy vs vlasová kúra

Maska na vlasy a kúra na vlasy, veď je to predsa to isté, hovoríte si. A nie ste úplne vedľa. Rozdiel medzi maskou a kúrou je tak mizivý, že nestojí ani za reč. Oba produkty sľubujú prakticky rovnaký efekt - regenerujú vlas do hĺbky (vo vlasovej kúre) a rieši konkrétny problém. Koncentrácia aktívnych látok je u oboch produktov na vysokej úrovni, avšak u vlasovej kúry je ich spravidla viac. Nepatrný rozdiel je často aj v balení, kúry často nájdete v rôznych ampulkách, koncentrátoch a fľaštičkách, kdežto masky sú klasicky v kelímku. Je to kvôli ich konzistencii, obsahujú totiž väčší podiel olejov a masiel, ktoré dodávajú viac hydratácie a výživy.


Zaujal Vás článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi.

Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete tu .