Webový prehliadač, ktorý slúži je zastaraný a nie je podporovaný (niektoré funkcie nemusia fungovať správne). Prosíme aktualizujte si prehliadač. Viac informácií na odkaze tu.
Vyhlasujem, že som sa oboznámil so zásadami spracovania osobných údajov.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Mena
Euro (EUR)
Americký dolár (USD)
Krajina
Slovensko
Vybrať inú krajinu
menu
Beauty poradňa Beauty blog Doprava a platba

Doprava

Doprava pre krajinu: Slovensko
Doprava Cena Doprava zadarmo od
Slovak Parcel Service Slovak Parcel Service Od 4,52 € 106,92 €
Packeta home - kuriér Packeta home - kuriér Od 3,52 € 79,20 €
Zásielkovňa Zásielkovňa Od 2,96 € 59,40 €
SPS Parcel Shop SPS Parcel Shop Od 3,04 € 79,20 €
GLS GLS Od 4,10 € 99,00 €
Osobný odber - Uherské Hradiště Osobný odber - Uherské Hradiště 1,77 € 99,00 €

Platba

Dostupné spôsoby platby sú závislé na voľbe spôsobu dopravy.
Platba Cena
Bankový prevod (zálohová faktúra) 0 €
Dobierka 1,14 €
Hotově vo výdajni 0 €
Platobnou kartou vo výdajni 0 €
Platobná karta online 0 €
Kontakt Darčeky
Registrujte sa a získajte výhody!

Ako vybrať vlasovú kozmetiku podľa typu vlasov?

10. 9. 2020

Prispôsobte starostlivosť o vlasy na mieru vášmu typu vlasov. Zistite aký máte typ vlasov a naučte sa o neho správne starať. Len tak získate krásnu hrivu, akú ste si vysnívali.

Mať krásne vlasy je sen každej ženy, a preto by ste im mali venovať maximálnu starostlivosť. Tá však nespočíva iba v pravidelnej návšteve kaderníka, ale aj v používaní tých správnych kozmetických prípravkov ako sú šampóny, kondicionéry, masky, vlasové oleje a ďalšie. Bezpochyby každý z nás chce vlasom dopriať tú najlepšiu možnú starostlivosť. Problém však nastáva v jej výbere. Ponuka je totiž tak široká, že zvoliť správny prípravok nie je jednoduché. Čo s tým? V prvom rade je dôležité určiť správne svoj typ vlasov, len tak dokážete vybrať prípravok, ktorý je pre vaše vlasy ten pravý.

Ako určiť typ vlasov?

Porozumením vášho typu vlasov je zásadný pre zavedenie účinnej vlasovej kozmetiky. Určiť typ vlasov však nie je jednoduchá úloha. Existuje mnoho faktorov, ktoré ovplyvňujú váš typ vlasov. Patrí medzi ne hustota vlasov, hrúbka, pórovitosť či vlhkosť vlasovej pokožky. Toto všetko musíte pri určovaní vášho typu vlasov zvážiť. Ak si však nie ste istí, poraďte so svojím kaderníkom. Ak totiž nebudete poznať svoj správny typ vlasov, nikdy si nevyberiete dobre.

Existujú tri hlavné charakteristiky, ktoré vám pomôžu určiť váš typ vlasov: textúra vlasov, vlhkosť pokožky, poréznosť vlasov a práve na ne sme sa v tomto článku zamerali.

1) Textúra vlasov

Keď hovoríme o textúre vlasu, máme tým na mysli jeho priemer čiže ako je vlas tenký alebo silný. Spravidla môžu vlasy spadať do troch kategórií: jemné, normálne a silné. Štruktúru vlasov spoznáte aj podľa toho, ako dobre vám drží účes. Účes z jemných vlasov často nedrží dobre, musíte veľa tupírovať a lakovať. Silné vlasy síce veľmi dobre držia, ale zato sa ťažšie upravujú, pretože sú menej poddajné. No a stredné čiže normálne vlasy sú na tom najlepšie, pretože dobre drží a tiež sa ľahko upravujú. Stále si ešte nie ste úplne istí, do ktorej kategórie spadajú vaše vlasy? Existuje jednoduchý spôsob ako to zistiť!

Test: Porovnajte svoj prameň vlasov s niťou na šitie. Vytrhnite si jeden prameň alebo si jeden prameň vytiahnite z vašej kefy a položte ho na rovný povrch. Potom si odstrihnite niť (najlepšie vo farbe svojich vlasov) a umiestnite ju vedľa prameňa vlasov. Ak je váš vlas tenší ako niť, máte jemné vlasy. Pokiaľ je vlas zhruba rovnaký, máte normálne vlasy a ak je hrubší, máte silné vlasy.

Jemné vlasy

Špecialisti hovoria o jemných vlasoch pokiaľ je ich priemer menší ako 0,06 mm. Čo je o polovicu menej ako u normálneho vlasu. Jemné vlasy bývajú citlivejšie, sú najmenej odolné proti vysokým teplotám, sú viac náchylné na poškodenie, a preto vyžadujú maximálne šetrnú starostlivosť a zaobchádzanie. Jemné vlasy sa tiež viac mastia, a pritom vaša pokožka nemusí byť mastná. Je to dané tým, že vlasy sú viac nalepené k pokožke. Neobvyklé tiež nie je, že len pár hodín po umytí sú zpľasnuté .

Vhodná starostlivosť: Vyhnite sa krémovým šampónom pre suché a poškodené vlasy, tie môžu totiž vyživovať natoľko, že by pod ich tiahou začali jemné vlasy spľasnúť rýchlejšie. Namiesto toho hľadajte šampóny pre jemné vlasy, ktoré majú obvykle nezaťažujúce priezračné, gélové vzorce. Na obaloch hľadajte slová ako objem (volume), jemné alebo riedke vlasy (fine, thin hair). Skvelé sú tiež zložky ako celulóza, rôzne proteíny (pšeničné, ryžové) a polyméry, ktoré podporujú plnosť a pevnosť vlasov. Tiež sa vyvarujte ťažkým kondicionérom a maskám s vysokým obsahom Dimethicone alebo Behentrimonium Methosulfate, ktoré sú príliš ťažké a vlasy by boli ihneď mastné. Radšej používajte ľahké kondicionéry a masky pre jemné vlasy, ktoré aplikujte iba na dĺžky a končeky. Preháňať by ste to nemali ani so stylingovými produktmi. Vyberajte ľahké a nie príliš tužiace prípravky. Perfektné sú obzvlášť peny, tužidlá, objemové spreje alebo púdre pre objem. Tabu by pre vás mali byť ťažké gély a vosky.

Normálne vlasy

Normálny vlas má obvykle hrúbku 0,07 mm. Normálne vlasy nie sú ani mastné, ani suché, sú prirodzene lesklé, pružné a nie sú poškodené. Stačí im minimálnu starostlivosť, a napriek tomu vyzerajú dobre a účes tiež dobre drží tvar. Ak to všetko sedí presne na vás, máte šťastie, vaše vlasy sú v optimálnej kondícii, čo vlastne znamená, že sa o ne staráte správne.

Vhodná starostlivosť: Ak máte normálne vlasy, tak máte celkom vyhraté, o tento typ vlasov sa nie je nutné starať špeciálnou kozmetikou, ale bohato si vystačíte šampónom pre normálne vlasy. Nič nepokazíte aj s šampónom a kondicionérom pre denné umývanie alebo pokojne aj šampónom 2v1 s kondicionérom. Občas im môžete mimo kondicionéru dopriať aj hydratačnú masku.

Silné vlasy

Silný vlas má priemer väčší ako 0,08 mm. Vlasy sú na pohľad husté a objemné, ale na dotyk sú zase veľmi hrubé. Sú tiež menej poddajné a horšie sa vám budú upravovať. Výhodou je, že sú viac odolné proti poškodeniu, lámaniu a sú odolnejšie proti vysokým teplotám.

Vhodná starostlivosť: Silné typy vlasov vyžadujú vyššiu dávku hydratácie, výživy a zjemnenia, aby išli lepšie upravovať. Odporúčame používať vysoko hydratačné šampóny, vyživujúce kondicionéry a masky s bohatou textúrou napr. s obsahom kakaového či bambuckého masla vďaka ich vysokému obsahu mastných kyselín, vhodné sú tiež uhladzujúci prípravky proti krepovateniu. Existujú aj produkty špeciálne vytvorené pre silné vlasy - šampóny pre silné vlasy, kondicionéry pre silné vlasy, masky pre silné vlasy. Čo sa týka stylingu, vaše možnosti sú takmer neobmedzené, vyhýbajte sa iba produktom s vysokým obsahom vody na prvých miestach. Do starostlivosti môžete zaradiť tiež vlasové oleje, ktoré vašim vlasom dodajú stratený lesk, hebkosť a jemnosť.

Kučeravé a vlnité vlasy

Textúrou vlasov máme na mysli aj to, aký majú tvar, či sú rovné, vlnité alebo kučeravé. O rovné vlasy sa netreba zvlášť starať, preto sa zameriame predovšetkým na tie kučeravé a vlnité, ktoré vyžadujú väčšiu pozornosť. Majú totiž tendenciu byť hrubé, suchšie, krepaté, poréznejšie a často im chýba lesk.

Vhodná starostlivosť: Všeobecne kučeravé vlasy postrádajú hlavne hydratáciu a výživu. Vlasy si teda umývajte špeciálnymi šampónmi pre kučeravé a vlnité vlasy alebo na suché vlasy a nezabudnite tiež na kondicionéry pre kučeravé a vlnité vlasy. Kučeravé vlasy sú tiež často krepaté, preto tiež hľadajte prípravky pre uhladenie a proti krepovateniu. Pri starostlivosti o kučeravé alebo vlnité vlasy je tiež dobré si uvedomiť, či si prajete svoje kučery podporiť alebo narovnať. Ak chcete pomôcť vašim vlasovým vlnám udržať tvar, môžete ich podporiť mimo ošetrujúcich produktov tiež stylingovými produktami pre definíciu vĺn.

2) Vlhkosť (suchosť / mastnosť) pokožky

Všetci vieme, že pokiaľ nie je pokožka hlavy v dobrej kondícii, tak nebudú ani vlasy, a preto starať sa o ňu nie je len dobrý nápad, ale nutnosť. V prvom rade si musíte určiť váš typ vlasovej pokožky, to však nie je tak jednoduché, ako sa zdá. Niekedy totiž môžete mať suché vlasy a pritom mastnú pokožku. Vyskúšajte nasledujúci test a zistite, ako na tom je vaša vlasová pokožka.

Test: Umyte si vlasy ako obvykle. Po umytí vlasov šampónom jemne odstráňte prebytočnú vodu uterákom. Nechajte voľne uschnúť a neaplikujte žiadny produkt. Na druhý deň ráno k pokožke jemne pritlačte (neutierajte) papierovú vreckovku. Ak uvidíte na vreckovke mastné zvyšky, máte mastné vlasy, keď uvidíte len mastné stopy máte normálne vlasy, a ak je vreckovku úplne čistý máte suché vlasy. Suchosť vlasov si môžete tiež overiť ihneď po umytí, ak sú vaše vlasy na dotyk drsné ako slama, máte suché vlasy. Môžete skúsiť aj test hrebeňom: vezmite si hrebeň a od korienkov ku končekom prevezte vlasy. Ak sa vám hrebeň zasekne hore - máte extrémne suché vlasy, ak uprostred vlasov - máte suché vlasy, ak hrebeň prejde vlasy bez zaseknutia - máte normálne vlasy.

Suchá pokožka

Ak máte suchú pokožku máte obvykle tiež suché vlasy, ktoré vyzerajú matne, na dotyk sú drsné a ľahko sa strapatia. Bez kondicionéru alebo bezoplachovej starostlivosti sa ťažko češú a kefujú, obzvlášť ak sú ešte vlhké. Suché vlasy môžete mať dedičné z dôvodu suchej pokožky alebo si ich môžete privodiť sami, a to nešetrným zaobchádzaním, nevhodnou starostlivosťou, príliš častým šampónovaním, fénovaním, farbením či vplyvom životného prostredia (napr. UV žiarenie, silný vietor). Všetky tieto faktory odčerpávajú z vlasov vlhkosť, takže vlas stráca svoju elasticitu, pružnosť a vláčnosť.

Vhodná starostlivosť: Nepreháňajte to s umývaním vlasov, neumývajte si ich každý deň, vašu už tak suchú pokožku by ste mohli ešte viac vysušiť. Suché vlasy obvykle stačí umývať 1x týždenne. Na umývanie voľte špeciálnu kozmetiku určenú pre suché vlasy: hydratačné šampóny, kondicionéry pre suché vlasy a masky pre suché vlasy. Vyhnite sa hĺbkovo čistiacim a objemovým šampónom, pretože tieto produkty môžu zbaviť pokožku hlavy potrebnej vlhkosti. Pre tento typ vlasov je skvelá tiež bezoplachová starostlivosť pre suché vlasy pre instantné dávku hydratácie, ktorú môžete vlasom dodať kedykoľvek sa vám budú zdať suché. Pokiaľ to je len trochu možné, obmedzte úpravu vlasov horúcimi nástrojmi.

Normálna pokožka

Ak nemáte ani suchú ani mastnú pokožku, spoznáte tiež tak, že si vlasy nepotrebujete umývať každý deň. Pozor, niečo iné je, keď máte jemné vlasy, tie máte často potrebu umývať denne kvôli ich zplihlosti. Nemýľte si to. Normálne vlasy stačí zvyčajne umývať 1-2x týždenne. Starostlivosti bude obdobná ako v bode 1) Normálne vlasy

Mastná pokožka

Mastné vlasy vyzerajú spľasnuto, mastne, sú ťažké a potrebujú často umývať. Vlasy si umývate 4-5x týždenne alebo aj denne. Vlasy začnú byť často mastné a lepivé už počas dňa, alebo dokonca počas pár hodín. Príčinnú mastných vlasov je predovšetkým mastná pokožka. Mastná pokožka je buď genetická alebo môže vniknúť nadprodukciou kožného tuku vyvolanú hormonálnymi poruchami, zlou životosprávou, stresom, častým kefovaním alebo prečesávaním vlasov rukami či používaním nesprávnej vlasovej kozmetiky.

Vhodná starostlivosť: Používajte špeciálnu kozmetiku pre tento typ vlasov - šampóny pre mastné vlasy, nezaťažujúce kondicionéry a toniká pre mastnú pokožku. Vhodná je tiež objemová starostlivosť, pretože vlasy tiež často trpia rýchlou stratou objemu. Naopak sa vyhnite hydratačným, zvlhčujúcim a uhladzujúcim šampónom a kondicionérom. Pozor by ste si mali dať tiež na šampóny na olejovej báze a príliš hutné kondicionéry a masky, ktoré aplikujte len na končeky.

3) Poréznosť vlasov

Pórovitosť (pórovitosť) znamená schopnosť vlasov absorbovať a zadržiavať vlhkosť a produk. Čím je pórovitosť vyššia, tým viac vlhkosti a produktu vlas absorbuje. Znalosť pórovitosti vašich vlasov môže byť užitočná pri výbere správnych produktov, preto by ste mali vedieť, ako porézne sú vaše vlasy.

Test: Po umytí vlasov ponorte jeden prameň do pohára s vodou a sledujte ako sa vlas v pohári zachová. Ak prameň vlasov klesá rýchlo ku dnu, má vysokú pórovitosť, čo znamená, že absorbuje vlhkosť veľmi rýchlo. Ak klesá pomalšie, máte strednej poréznosť a váš typ vlasov prijíma správne množstvo vlhkosti. Ak máte nízku pórovitosť, prameň vlasov bude plávať na povrchu, čo znamená, že ľahko neabsorbujú vlhkosť. Tento test však môže ovplyvniť rôzna hmotnosť vlasu. Pórovitosť spoznáte ľahko i po hmate. Pridržte si jeden jediný vlas za konček a potom druhou rukou prejdite palcom a ukazovákom hore dole po vlasu. Ak je vlas na dotyk hladký, má nízku pórovitosť. Ak je hrboľatý, má vysokú poréznosť.

Vysoká poréznosť

Pokiaľ máte vlasy s vysokou pórovitosťou, znamená to, že kutikula vlasu je otvorená. Ide často o vlasy poškodené, krehké, matné, hrubé a bez lesku. Keď sú mokré, nejdú rozčesať. A práve poškodené miesta spôsobujú, že do seba vlasy vstrebávajú vlhkosť a produkt vysokou rýchlosťou, ale taky je rýchlo stráca. Vaše vlasy sú náchylné na poškodenie, preto s nimi zaobchádzajte opatrne.

Vhodná starostlivosť: Odporúčame šampón pre poškodené vlasy a najlepšie šampón bez sulfátov, ktorý zaistí jemné umývanie . Pre ešte viac šetrnejšie umývanie môžete zvoliť čistiaci kondicionér. V ďalšiu starostlivosť odporúčame používať vysoko výživné, krémové alebo olejové produkty (neplatí u veľmi jemných vlasov), kondicionéry pre poškodené vlasy alebo uhladzujúce kondicionéry, regeneračné masky a perfektné sú tiež oleje na vlasy. Pomôžu aj produkty s mierne kyslým pH (uzavrú vlas). Táto špeciálna kozmetika pomôže obnoviť vlasové vlákno, utesniť a uhladiť kutikulu a uzamknúť vlhkosť vnútri vlasu. V zložení si všímajte látky ako Amodimethicone, polyquaternium alebo Dimethicone, ktoré vám pomôžu posilniť oslabené časti vlasov a ochrániť ich pred ďalším poškodením.

Stredná poréznosť

Ak máte normálnu pórovitosť čiže pórovitosť, tak vaše vlasy ľahko vstrebávajú výživu z produktu a spoľahlivo zadržujú hydratáciu vnútri vlasu. Nebudete mať problém s objemom ani elasticitou. Vlasy vyzerajú zdravo a ľahko sa s nimi pracuje. Nie je potrebná osobitná starostlivosť. Starostlivost bude obdobná ako u normálnych vlasov.

Nízka poréznosť

Tento typ vlasov má pevne uzatvorenú (nepriepustnú) vrstvu kutikuly, čo sťažuje prenikaniu vlhkosti aj produktu. Sťažená absorbcia produktu zapríčiňuje hromadeniu produktu na povrchu vlasu, a to znamená, že kozmetické prípravky, ktoré sú príliš ťažké alebo sú používané v nadmernom množstve, môžu vaše vlasy zaťažovať.

Vhodná starostlivosť: Vlasy s nízkou pórovitosťou sa potrebujú v prvom rade zbaviť nahromadených zvyškov produktov a usadenín. Ideálne pre vás budú hĺbkovo čistiace šampóny a peelingy, ktoré vlas dôkladne očistia a pomôžu vám otvoriť kutikulu pre lepšie vstrebanie ošetrujúcich prípravkov. Vlasové masky a kúry používajte len výnimočne (napr. 1x za 14 dní) a aplikujte ich na vlasy, keď sú ešte vlhké, tým zaistíte ich lepšie vstrebávanie. Vyhýbajte sa tiež krémovým a olejovým konzistenciám, aby ste vaše vlasy zbytočne nezaťažili. Vyberajte si skôr ľahšie prípravky určené pre jemné vlasy. Nepreháňajte to tiež so stylingom, ktorý by mohol vlasy ešte viac zaťažiť.

4) Špeciálne typy vlasov

Ak ste zvládli správne určiť svoj typ vlasov, čaká vás ďalší krok. Existujú ďalšie faktory, ktoré by ste mali brať do úvahy pri výbere kozmetických produktov. Napr. či sú vaše vlasy farbené, trpíte na lupiny či citlivú pokožku alebo máte rednúce vlasy so sklonom k ​​padaniu.

Farbené a blond vlasy

Farbené vlasy sú často scitlivené, oslabené, vysoko porézne a tiež poškodené neustálym farbením. Voľte také produkty, ktoré sú špeciálne určené pre chemicky ošetrené vlasy - šampóny na farbené vlasy, kondicionéry pre farbené vlasy, bezoplachová starostlivosť pre farbené vlasy či masky pre farbené vlasy. Tieto prípravky totiž nielenže starajú o kvalitu vlasov, ktorá dostala farbením zabrať, ale ochráni aj samotnú farbu, ktorá časom bledne. Niektoré tónujúce prípravky môžu dokonca farbu oživiť a zvýrazniť, a tak predĺžiť dobu medzi farbením. Na čo by ste si mali dať pozor sú hlavne šampóny so sulfátmi, hĺbkovo čistiace šampóny a šampóny pre mastné vlasy, ktoré majú silný čistiaci účinok, a mohli by urýchliť vymývaniu farby.

Blondínky potom ocenia špeciálnu šampóny pre blond vlasy, kondicionéry pre blondínky a masky pre blond vlasy, ktoré udržia ich farbu stále žiarivú a jasnú a postarajú sa aj o ich kvalitu, ktorá bola narušená zosvetľovacím procesom. Bez povšimnutia by nemali zostať tiež fialové šampóny, ktoré ocenia hlavne blondínky, ktoré trápia teplý nádych vo vlasoch (viac sme písali tu). Fialové šampóny môžete doplniť tiež fialovými kondicionérmi, maskami i bezoplachovou starostlivosťou s fialovými pigmentmi.

Vlasy s lupinami

Nie je nutné robiť žiadne testy, ten kto má lupiny, to celkom iste vie. Nevzhľadné biele šupiny dokážu otráviť každý deň a pokaziť každý účes. Našťastie správnou starostlivosťou možno lupiny ľahko obmedziť. Kedykoľvek lupiny zaznamenáte, možno sa ich spoľahlivo zbaviť špeciálnymi šampónmi proti lupinám, ktoré často obsahujú účinné látky ako zinok pyrithion, kyselinu salicylovú alebo alantoín. Odborníci tiež radia tieto šampóny nepoužívať dlhodobo, ale striedať ich so šampónmi pre citlivú pokožku, aby si na ne pokožka nezvykla. V prípade opätovnému výskytu lupín šampón proti lupinám znova nasaďte. Liečbu lupín tiež vhodne dopĺňajú bezoplachová toniká proti lupinám. Rovnako intenzívne kúry a masky proti lupinám sú v boji proti lupinám veľmi účinné.

Vypadávanie vlasov

Príčinou vypadávania vlasov môžu byť rôzne. Môžu byť chronického (dedičné) či reakčného pôvodu (náhle, po pôrode, ochorenia). Najúčinnejšou formou vonkajšej starostlivosti o rednúce vlasy so sklonom k padaniu sú stimulačné séra a toniká v kombinácii s kvalitnými šampónmi pre rednúce vlasy a kondicionérmi pre rednúce vlasy . Kľúčovým faktorom je ich pravidelná a dôkladná aplikácia. Majte však trpezlivosť, prvé viditeľné výsledky spozorujete až po 3-4 mesiacoch. Ďalšie tipy ako obmedziť vypadávanie vlasov nájdete tu.


Po absolvovaní všetkých vlasových testov možno zistíte, že nemáte len jeden typ vlasov, ale kombináciu niekoľkých typov, napr. Jemné vlasy so suchými a poškodenými končekmi. Čo teraz? Určite si jednu hlavnú oblasť ako prioritu a na tú sa zamerajte. Na záver je tiež dobré si ujasniť, čo od šampónu, kondicionéru alebo vlasovej masky očakávate. Je to objem, hydratácia, oprava, uhladenie alebo ochrana farby? Trápia vás aktuálne nejaký problém (lupiny, vypadávanie, ...)? Alebo sa chcete vyhnúť nejakej zložke v šampóne (sulfáty, parabény, silikóny, ...) či dokonca hľadáte prírodnú starostlivosť (viac sme o tom písali tu).


Zaujal Vás článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi.

Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete tu .