Webový prehliadač, ktorý slúži je zastaraný a nie je podporovaný (niektoré funkcie nemusia fungovať správne). Prosíme aktualizujte si prehliadač. Viac informácií na odkaze tu.
Vyhlasujem, že som sa oboznámil so zásadami spracovania osobných údajov.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Mena
Euro (EUR)
Americký dolár (USD)
Krajina
Slovensko
Vybrať inú krajinu
menu
Beauty poradňa Beauty blog Doprava a platba

Doprava

Doprava pre krajinu: Slovensko
Doprava Cena Doprava zadarmo od
SPS Parcel Shop SPS Parcel Shop Od 3,04 € 79,20 €
Packeta home - kuriér Packeta home - kuriér Od 3,52 € 79,20 €
Slovak Parcel Service Slovak Parcel Service Od 4,52 € 106,92 €
Zásielkovňa Zásielkovňa Od 2,96 € 59,40 €
GLS GLS Od 4,10 € 99,00 €
Osobný odber - Uherské Hradiště Osobný odber - Uherské Hradiště 1,77 € 99,00 €

Platba

Dostupné spôsoby platby sú závislé na voľbe spôsobu dopravy.
Platba Cena
Bankový prevod (zálohová faktúra) 0 €
Dobierka 1,14 €
Hotově vo výdajni 0 €
Platobnou kartou vo výdajni 0 €
Platobná karta online 0 €
Kontakt Darčeky
Registrujte sa a získajte výhody!

Denný a nočný pleťový krém. V čom sa líšia?

30. 9. 2022

Denný a nočný krém sa na prvý pohľad nijako nelíši. Tak prečo mať doma obaja? Naozaj sa oplatí investovať do nočného krému, ak máte dobrý denný krém?

Premýšľali ste niekedy, prečo vlastne existujú rôzne rutiny starostlivosť o pleť pre deň a noc? Naozaj potrebujete mať vo svojom kozmetickom arzenáli denný aj nočný pleťový krém? Pokiaľ ste to doteraz neriešili, tak spozornite! Medzi dennou a nočnou starostlivosťou o pleť totiž existuje veľký rozdiel. Ak to so starostlivosťou o pleť myslíte naozaj vážne, mali by ste mať oba! Používaním správnej starostlivosti oddialite prirodzený proces starnutia pokožky, a čím skôr začnete, tým viac sa vám v budúcnosti vaša pleť odmení.

Ako funguje denný pleťový krém?

Denné pleťové krémy sú určené k rannej rutine starostlivosti o pleť. Zaistí pleti celodennú výživu, hydratáciu a hlavne ochranu. Keď je vonku svetlo, pokožka je v obrannom režime. Počas dňa je totiž pokožka vystavená mnohým faktorom, ktoré by ju mohli poškodiť. Jedná sa o slnečné žiarenie, znečistenie, smog, prach, modré svetlo a ďalšie. Denné krémy sú preto vybavené UV filtrami, antioxidantmi, vitamínmi a ďalšími látkami na ochranu pred týmito útočníkmi. Pokiaľ by sme pleť nechránili, mohlo by to na pleti zanechať následky v podobe predčasného starnutia a vznik pigmentových škvŕn. V denných krémoch tiež často nájdete ingrediencie, ktoré chránia pleť pred nepriaznivými vplyvmi počasia. Z toho dôvodu je dobré meniť krémy podľa ročného obdobia – v lete voliť prípravky s ľahšou konzistenciou, v zime naopak siahnuť po hutnejšom kréme.

Aj keď sa niekedy môže denný krém pochváliť vlastnosťami proti starnutiu, obvykle je hydratačný a má menej účinných látok ako je napríklad retinol či rôzne kyseliny. Má to prostý dôvod. Tieto látky sú síce skvelé proti vráskam a ďalším známkam starnutia pleti, ale na druhú stranu robia pleť citlivejšou na slnečné žiarenie. Kombinácia týchto látok a UV lúčov by na pleti mohlo zanechať peknú paseku v podobe vyrážky, začervenania, apod. Preto by hydratačné krémy a séra, ktoré používate, mali obsahovať predovšetkým antioxidanty, ako je vitamín E, a *silné hydratačné a ochranné látky *, ako je kyselina hyalurónová, ktoré posilnia a podporia pleť v boji proti vonkajším agresorom. Na druhú stranu v denných krémoch pravdepodobne nenájdete hlavné aktívne zložky proti starnutiu, ako sú alfa-hydroxykyseliny, kyselina glykolová a retinol, ktoré môžu spôsobiť podráždenie pokožky pri vystavení slnečnému žiareniu.

Čo sa týka textúry, väčšina denných krémov má ľahšiu konzistenciu, ktorá sa rýchlo vstrebáva do pokožky, takže je ideálna aj ako podklad pod make-up.

Ako funguje nočný pleťový krém?

Nočné pleťové krémy sú určené k nočnej rutine starostlivosti o pleť. V noci naša pokožka už nie je vystavená škodlivým vonkajším faktorom, nie je už v obrannom režime, a tak sa môže počas spánku prirodzene opravovať. Navyše v nočných hodinách sa mikrocirkulácia v pleti prirodzene zvyšuje a kyslík lepšie preniká k bunkám. Práve vtedy je pleť najviac otvorená prijímaniu potrebných živín. Hlavnou úlohou nočného krému je teda podporiť regeneráciu a poskytnúť pleti potrebnú dávku výživy a hydratácie. Počas regenerácie pomáha nočný krém opraviť poškodenie kožných buniek spôsobené vonkajšími vplyvmi počas dňa a redukovať známky starnutia a pigmentáciu pleti.

Nočné krémy obsahujú obvykle vyššia koncentrácia aktívnych látok ako je tomu denných pleťových krému. Navyše, vďaka tomu, že sa nočný krém používa iba na noc, môžu nastúpiť na pomoc pleti aj vysoko účinné ingrediencie na omladenie pleti ako je predovšetkým retinol, u ktorého výskum preukázal, že pomáha stimulovať bunkovú obnovu a produkciu kolagénu a dokonca zvrátiť viditeľné známky poškodenia UV lúče. Ten sa do denných krémov nepridáva z jedného prostého dôvodu. Retinol, AHA kyseliny, kyselina glykolová a mnoho ďalších účinných látok proti starnutiu sú fotosenzitívne, čo zvyšuje citlivosť pleti na slnko, a to môže spôsobiť začervenanie, šupinatenie či svrbenie pokožky. Ďalej sa tiež často používa kyselina hyalurónová zaisťujúca hydratáciu, koenzým Q10 zabraňujúci starnutiu pleti, peptidy pre spevnenie a vyhladenie a vitamín A podporujúci tvorbu kolagénu. Bez povšimnutia by ste nemali nechať ani nový hit menom Bakuchiol. Ide o prírodnú alternatívu retinolu, ktorá nie je fotosenzitívna a je bez vedľajších účinkov. Môže sa tak používať aj v denných pleťových krémoch (napr. Diet Esthetic Vit Vit Bakuchiol).

Oproti dennému krému má nočný krém obvykle ťažšiu, bohatšiu, mastnejšiu konzistenciu, ktorá sa vstrebáva pomaly do pleti. V noci vám totiž nezáleží na tom, či sa vaša pleť leskne alebo vyzerá mastne. Ostatne aj kvôli tomu sa nočný krém veľmi nehodí ako podklad pod make-up. Ale ťažšie, hutnejšie textúra má svoj zmysel. Naša pleť totiž cez noc prirodzene stráca vodu, takže hustejší krém môže pomôcť uzavrieť vlhkosť spolu s aktívnymi látkami, ktoré sa uvoľňujú postupne po celú dobu spánku, tak aby vaša pleť ráno pôsobila oddýchnuto a svieža. Navyše hutnejšia konzistencia zabraňuje suchosti pokožky vplyvom účinných látok ako je retinol, ktorý môže mať pri nadmernom použití vysušujúce účinky.

Ešte nočný krém nemáte vo svojej kozmetickej výbave? Tak to rýchlo napravte! Vyberte si ten pravý podľa typu vašej pleti → Nočné pleťové krémy.

Môžete používať nočný krém počas dňa a naopak?

Je to otázka, ktorú si mnohí z nás kladú: "Môžem aplikovať denný krém na noc a nočný krém cez deň?". Pokiaľ to so starostlivosťou o pleť myslíte naozaj vážne, tak sa do toho radšej nepúšťajte. Špeciálne zloženie pleťového krému pri použití v nevhodnú dobu pleti neprospeje a nebude účinné.

Pokiaľ by ste totiž aplikovali denný krém na noc, pleť zbytočne zaťažíte obsiahnutým UV filtrom a pravdepodobne vám denný krém neposkytne potrebnú výživu a hydratáciu, ktorú vaša pleť potrebuje počas fázy opravy v noci. Mohlo by to tiež narušiť prirodzené procesy obnovy pokožky.

Čo sa týka použitia nočného krému na deň, nebudete spokojní ani vy ani vaša pokožka. Používanie nočného krému počas dňa môže mať za následok, že vaša pleť nebude dostatočne chránená pred slnkom a ďalšími externými agresormi, kvôli nedostatku ochranných zložiek. Niektoré nočné krémy môžu navyše obsahovať látky citlivé na svetlo, čo ešte viac naruší ochrannú funkciu pokožky. Navyše hutná textúra nočného krému môže spôsobiť ťažký pocit a mastný vzhľad, čo si asi nikto z nás nepraje. Mastnejšie textúry tiež neumožňuje make-upu dobre priľnúť k pleti, čo môže spôsobiť fľakatý vzhľad. Preto vždy radšej denný krém cez deň a nočný krém na noc. Pokiaľ ale nie je zvyšok, menšie zlo predstavuje použitie denného krému na noc, ale nikdy nie obrátene.

Pleťový krém na deň aj noc

A čo krémy, ktoré sú určené na deň aj noc? Pokiaľ nechcete do kozmetiky investovať veľa peňazí, alebo nechcete mať v kúpeľni tisíc fľaštičiek, tak práve pre vás je ideálny 24 hodinový krém na deň aj noc, ktorý v sebe skrýva účinky denného i nočného krému . Jedná sa o najjednoduchší typ krému na tvár, predstavuje univerzálny celodenný krém. Je vytvorené tak, aby ste ho mohli použiť kedykoľvek počas dňa, ráno aj večer. Znie to ako super vec? Je v tom ale háčik. Nevýhodou môže byť to, že nebude obsahovať dostatočne vysoké SPF, aby vašu pleť ochránil pred slnečnými lúčmi, a ani tak účinnú koncentráciu anti-aging látok, ktoré účinne pôsobia proti starnutiu pleti.


Zaujal Vás článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi.

Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete tu .