Webový prehliadač, ktorý slúži je zastaraný a nie je podporovaný (niektoré funkcie nemusia fungovať správne). Prosíme aktualizujte si prehliadač. Viac informácií na odkaze tu.
Vyhlasujem, že som sa oboznámil so zásadami spracovania osobných údajov.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Mena
Euro (EUR)
Americký dolár (USD)
Krajina
Slovensko
Vybrať inú krajinu
menu
Beauty poradňa Beauty blog Doprava a platba

Doprava

Doprava pre krajinu: Slovensko
Doprava Cena Doprava zadarmo od
Packeta home - kuriér Packeta home - kuriér Od 3,52 € 79,20 €
Slovak Parcel Service Slovak Parcel Service Od 4,52 € 106,92 €
Zásielkovňa Zásielkovňa Od 2,96 € 59,40 €
SPS Parcel Shop SPS Parcel Shop Od 3,04 € 79,20 €
GLS GLS Od 4,10 € 99,00 €
Osobný odber - Uherské Hradiště Osobný odber - Uherské Hradiště 1,77 € 99,00 €

Platba

Dostupné spôsoby platby sú závislé na voľbe spôsobu dopravy.
Platba Cena
Bankový prevod (zálohová faktúra) 0 €
Dobierka 1,14 €
Hotově vo výdajni 0 €
Platobnou kartou vo výdajni 0 €
Platobná karta online 0 €
Kontakt Darčeky
Registrujte sa a získajte výhody!

Astaxanthin: Vnútorný "krém na opaľovanie"

14. 6. 2022

Každý miluje opálenú pokožku. Ako sa ale opaliť a nespáliť? V dnešnom článku máme pre vás pár tipov, ktoré vám doslova zachránia kožu!

Prichádza leto – dlho očakávané ročné obdobie. Nastáva čas letných dovoleniek, strávených najmä pri vode a na slnku. Niekto vášnivo miluje opaľovanie, iní zase vyrážajú za outdoorovými športmi, na bicykel, na záhradky či chalupy. Všetky tieto aktivity sú však väčšinou na slnku. Preto by sme v tomto období nemali zabúdať na našu pokožku, aby opálenie bolo nielen krásne, ale aj zdravé. Máme pre vás skvelé tipy, ktoré vám doslova zachránia kožu!

Ako vzniká opálenie?

Opálením (zmenou pigmentácie kože) sa naše telo chráni pred spálením od slnečných lúčov a negatívnym vplyvom nadmerného vystavovania sa slnku. Táto ľudská ochrana proti slnečnému žiareniu vzniká v hornej vrstve kože. Je to posledná časť kože, kde sú bunky, ktoré postupne „dozrievajú“ a tým pádom odumierajú a opúšťajú naše telo. Priemerná životnosť týchto buniek je 28 dní. Za 28 dní sa obmení celá vrchná vrstva našej kože a tým pádom aj slabne naše opálenie. Opálenie je reakciou kože na slnečné žiarenie - predovšetkým na žiarenie UV. UV žiarenie delíme na 3 typy:

  • UVA žiarenie - toto žiarenie nie je blokované mrakmi, nespôsobuje spáleniny, ale preniká hlboko do kože, kde prispieva k tvorbe voľných radikálov a môže spôsobovať dlhodobé poškodenie kože.
  • UVB žiarenie - toto žiarenie je blokované mrakmi, aktivuje pigmentové bunky, ktoré začnú vyrábať melanín (hnedý až čierny pigment). Žiarenie UVB je zodpovedné za opálenie, ale aj spálenie a prípadnú rakovinu kože.
  • UVC žiarenie - toto žiarenie sa na Zemi bežne nevyskytuje, pretože je kompletne pohltené zemskou atmosférou.

Ako sa opáliť a nespáliť?

Existuje niekoľko základných tipov, ako sa zdravo opaľovať. Väčšina z nás tieto tipy už niekedy počula alebo o nich čítala, takže si ich poďme len rýchlo pripomenúť:

  • Zistite aký máte fototyp pokožky - ako dlho vydržíte na slnku bez ochrany bez toho, aby ste sa spálili.
  • Vyberajte opaľovací krém na tvár aj telo s SPF nad 30 so širokospektrálnou ochranou proti UVB aj UVA žiareniu.
  • Nezabudnite aplikovať opaľovací krém pravidelne (hlavne po kúpaní, cvičení, apod.).
  • Nezabúdajte na nos, uši a celú tvár.
  • Využite antioxidanty na ochranu pokožky počas opaľovania a odstránenia voľných radikálov z tela.

Opaľovanie a antioxidanty

Antioxidanty sú látky, ktoré pomáhajú neutralizovať škodlivé voľné radikály a chránia tým naše telo pred oxidačným poškodením. Voľné radikály vznikajú v našom organizme, získavame ich z nevhodných potravín, ale aj stresu, psychickou, fyzickou záťažou, znečisteného ovzdušia alebo cigaretového dymu. Tiež sa tiež spája so zlou životosprávou. Je však dôležité vedieť, že aj voľné radikály majú v ľudskom tele dôležitú funkciu, ich úlohou je zabíjať baktérie, ktoré môžu vyvolať infekčné ochorenie. Preto by mali byť antioxidanty a voľné radikály v rovnováhe. Niektoré antioxidanty si vyrába telo samo, niektoré môžeme získať zo stravy a môžu byť prírodného aj syntetického pôvodu.

Počas opaľovania sú naše kožné bunky vystavené ultrafialovému žiareniu, ktoré produkuje voľné radikály, ktoré spúšťajú účinky starnutia, ako je ochabovanie kože, vrásky a možné rakovinové zmeny. Preto antioxidanty pomáhajú tiež k ochrane našej kože pri opaľovaní tým, že zmierňujú vplyv voľných radikálov na naše telo. Dodávajú pokožke potrebné látky, aby si zachovala pružnosť a sviežiť po celý život. Rovnako tiež podporujú tvorbu melanínu, čo nám prináša krásne a dlhotrvajúce opálenie. Preto je dôležité najmä v letnom období dodať telu zvýšené množstvo antioxidantov – ako je Astaxantín.

Čo je to Astaxanthin?

Astaxantín je jedným z najsilnejších prírodných antioxidantov, ktorý sa radí medzi karotenoidy (skupina pigmentov, ktoré sú roozpustné v tukoch, rovnako ako beta- karotén). Má široké spektrum blahodarných účinkov na ľudský organizmus, ako je schopnosť bojovať s hlavnými príčinami starnutia nielen v koži, ale v orgánoch a tkanivách v celom tele. Astaxantín chráni a podporuje zdravé funkcie, znižuje riziko rakoviny, zmierňuje dopady cukrovky, chráni srdcový sval a cievy, spomaľuje starnutie mozgu a podporuje zdravie očí.

S Astaxantínom sa už väčšina z nás stretla, hoci o tom ani nemusí vedieť. Tento antioxidant je totiž obsiahnutý napríklad v:

  • mäse lososov, kreviet či homárov;
  • červenom droždí;
  • vodných riasach (najviac Astaxantínu obsahuje jednobunková sladkovodná riasa Haematococcus pluvialis);
  • a ďalšie...

Astaxantín ako SPF ochrana pred slnkom

Ľudské telo je predovšetkým počas letných mesiacov vystavené intenzívnemu slnečnému žiareniu, ktoré je bohužiaľ škodlivé pre našu kožu. UV žiarenie, čiže ultrafialové žiarenie, je ľudským zrakom neviditeľné elektromagnetické vlnenie. Dlhšie pôsobenie UV žiarenia má za následok začervenanie kože a môže dôjsť až ku vzniku popálenín. Chronické vystavovanie kože UV žiareniu môže v krajnom prípade viesť okrem vzniku pigmentových škvŕn a vrások až k rakovine kože. Lúče UVB prenikajú do vonkajšej vrstvy pokožky, čo má za následok popáleniny zo slnka, zatiaľ čo lúče UVA preniknú hlbšie do pokožky a spôsobujú oxidačný stres a predčasné starnutie pokožky.

Astaxanthin je vysoko účinný antioxidant, ktorý zabraňuje poškodeniu buniek aktívnym kyslíkom. Týmto svojim pôsobením sa podieľa aj na ochrane kože pred UV žiarením a spálením od slnka. Navyše urýchľuje hojenie pokožky po poškodení slnečným žiarením. Tiež bolo preukázané, že užívanie doplnkov Astaxantínu (Swanson Astaxantín, Life Extension Astaxantín) predlžuje dobu, kedy telo prestane odolávať slnečnému žiareniu a dochádza práve k spáleniu pokožky. Navyše je Astaxantín schopný prenikať do všetkých vrstiev pokožky (opaľovacie krémy môžu dosiahnuť iba najvzdialenejšie vrstiev), a tak pôsobí ako taký "vnútorný opaľovací krém" na ochranu proti UV žiareniu, najsilnejšiemu rizikovému faktoru rakoviny kože.

Ako užívať Astaxantín v lete?

S užívaním Astaxantínu sa odporúča začať aspoň 14 dní pred pobytom na slnku. Pri vnútornom užití 4 mg denne po dobu aspoň 14 dní sa totiž značne predĺži doba, ktorú môže človek stráviť na slniečku bez začervenania kože. Samozrejme platí, čím dlhšie Astaxantín užívate, tým intenzívnejšia bude ochrana pred slnkom. A to nie je všetko! Štúdie na ľuďoch tiež preukázali, že 6 mg/deň Astaxantínu po dobu 6-8 týždňov redukuje vrásky, stratu hydratácie a veľkosť stareckých škvŕn a zároveň zlepšuje obsah vlhkosti, elasticitu a textúru pokožky u mužov i žien, najmä v kombinácii s lokalnou aplikáciou astaxantínu.* Takže ak ste doteraz váhali, či začať s užívaním Astaxantínu, teraz máte určite jasno.

*Tominaga K, Hongo N, Karato M, Yamashita E. Cosmetic benefits of astaxanthin on humans subjects. Acta Biochim Pol. 2012;59(1):43-7.


Zaujal Vás článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi.

Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete tu .