Webový prehliadač, ktorý slúži je zastaraný a nie je podporovaný (niektoré funkcie nemusia fungovať správne). Prosíme aktualizujte si prehliadač. Viac informácií na odkaze tu.
Vyhlasujem, že som sa oboznámil so zásadami spracovania osobných údajov.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Mena
Euro (EUR)
Americký dolár (USD)
Krajina
Slovensko
Vybrať inú krajinu
menu
Beauty poradňa Beauty blog Doprava a platba

Doprava

Doprava pre krajinu: Slovensko
Doprava Cena Doprava zadarmo od
SPS Parcel Shop SPS Parcel Shop Od 3,04 € 79,20 €
Packeta home - kuriér Packeta home - kuriér Od 3,52 € 79,20 €
Slovak Parcel Service Slovak Parcel Service Od 4,52 € 106,92 €
Zásielkovňa Zásielkovňa Od 2,96 € 59,40 €
GLS GLS Od 4,10 € 99,00 €
Osobný odber - Uherské Hradiště Osobný odber - Uherské Hradiště 1,77 € 99,00 €

Platba

Dostupné spôsoby platby sú závislé na voľbe spôsobu dopravy.
Platba Cena
Bankový prevod (zálohová faktúra) 0 €
Dobierka 1,14 €
Hotově vo výdajni 0 €
Platobnou kartou vo výdajni 0 €
Platobná karta online 0 €
Kontakt Darčeky
Registrujte sa a získajte výhody!

Preliv na vlasy

10. 11. 2021

Čo je to preliv na vlasy? Kedy sa používa? Ako dlho vám vydrží na vlasoch? Zistite všetko o prelivových farbách!

Pokiaľ sa plánujete farbiť, existujú vo všeobecnosti dve možnosti: trvalá farba alebo preliv. Chcete len oživiť svoju farbu vlasov? Podčiarknuť prirodzenú farbu vlasov? Chcete meniť farbu vlasov možno každý mesiac? Radi s farbou experimentujete? Potom pre vás bude jasnou voľbou preliv na vlasy!

Čo je to preliv na vlasy?

Prelivy sa radí k farbám so stredne silnou výdržou a krycou schopnosťou. Ide teda o semi-permanentné a demi-permanentné farby na vlasy. Tieto farby sú známe tiež ako farby tón v tóne, a patria sem aj toner na vlasy. Pri farbení nedôjde k výraznej zmene farby, ale skôr len k natónovaniu. Farebné pigmenty totiž neprenikajú hlboko do vlasového vlákna, ale obalia vlas farbou iba na/alebo blízko povrchu a farba sa postupne vymýva. Z tohto dôvodu sa prelivy najčastejšie používajú na oživenie, zjednotenie a zvýraznenie farby alebo na zvýšenie lesku či zakrytie prvých šedín. Naopak nie sú vhodné na trvalú a výraznú zmenu (napr. z hnedých vlasov na blond). Prelivy ocenia aj tí, ktorí majú vlasy scitlivené farbením trvalou farbou alebo zosvetľovaním, pretože preliv je oveľa šetrnejší. Najviac zábavy si s nimi užijú prírodné či zosvetlené blondínky, pretože budú mať najširší výber farieb i odtieňov, pretože väčšina prelivov (nazýva u pastelových a crazy odtieňov) funguje najlepšie na svetlom základe.

Pomocou prelivu je možné dosiahnuť 4 možné zmeny:

  1. Tmavšieho výsledku
  2. Farbenie tón v tóne
  3. Živšie (viac červené)
  4. Studenšie (menej červené, viac popolavé/matné)

S ohľadom na nižšiu alebo žiadnu zosvetľujúcu schopnosť prelivov, môžu sa niektoré intenzívne farebné odtiene nepatrne líšiť od prezentovaného výsledku. Napríklad odtieň červený odtieň 6R od Goldwell Colorance bude na svetlejšom základe vlasov žiarivejší a intenzívnejší (krikľavejší) oproti tmavším vlasom.

Kedy zvoliť preliv namiesto farby?

V prvom rade je dobré si uvedomiť, že existujú tri hlavné rozdiely medzi prelivom a permanentnou farbou:

  1. Permanentná farba je trvalá zatiaľ čo preliv vám prepožičia nový odtieň len dočasne a postupne sa farba vymýva.
  2. Permanentná farba mení a narúša štruktúru vlasov zatiaľ čo preliv je k vlasom oveľa šetrnejší a nepoškodzuje ich.
  3. Permanentná farba umožňuje výraznejšiu zmenu, oproti tomu preliv obvykle nedokáže vlasy zosvetliť.

Z tohto dôvodu sa preliv hodí najmä na:

  • Krátkodobé zafarbenie, napr. pre špeciálnu príležitosť.
  • Oživenie prirodzenej farby nefarbených vlasov alebo obnovenie vyblednutej farby zo salónu.
  • Farbenie šetrnejším spôsobom bez markantného zásahu do štruktúry vlasov.
  • Experimentovanie a časté striedanie farieb.
  • K zjednoteniu melírov so základnou farbou vlasov.
  • Dodanie lesku suchým, matným a poškodeným vlasom.
  • Prirodzenú zmenu bez nutnosti riešenia odrastov.
  • Korekciu farby, napr. neutralizáciu teplých tónov.

Druhy prelivových farieb

Na základe zloženia delíme prelivy na oxidačné a neoxidačné (viac o oxidačných a neoxidačných farbách nájdete tu). Zjednodušene môžeme povedať, že rozdiel medzi oxidačným a neoxidačným prelivom je, že oxidačný preliv je nutné na aktiváciu farby zmiešať s vyvíjačom, obvykle s nižšou koncentráciou od 1,5%-4%. Preliv môže byť tiež kyslý alebo zásaditý, pričom sa dá povedať, že kyslý preliv (pH okolo 4,5-5,5) je šetrnejší ako zásaditý preliv (pH okolo 8,0 až 9,0). Na druhej strane väčšie zmeny farby dosiahnete práve so zásaditým prelivom.

Najčastejšie sa však stretnete s delením prelivov na semi-permanentné a demi-permanentné, a tak sa v tomto článku zameriame predovšetkým na ne. Viac si na nich posvietime aj preto, že si ich väčšina ľudí pletie, alebo ich mylne berie ako jedno a to isté, ale aj keď fungujú podobným spôsobom, nemožno ich medzi sebou zamieňať.

1) Semipermanentný preliv

Čo to je: Jedná sa neoxidačnú farbu na vlasy s dočasným farebným efektom. Neobsahuje amoniak ani peroxid a nevyžaduje miešanie s vyvíjačom. Radíme ju k priamym farbivám, ktoré sú pre vlasy najšetrnejšie a môžu stav vlasov dokonca vylepšiť (lesk, jemnosť, atď.). Medzi tieto farby najčastejšie patrí väčšina „crazy farieb“. Semi-permanentné farby nájdete tiež často vo forme kondicionérov, masiek či farbiacich pien a pod.

Ako funguje: Na zafarbenie čiže presnejšie na natónovanie vlasov využíva malé molekuly farebného pigmentu, ktoré obalia vlas farbou iba na povrchu, prípadne pod kutikulou. Na rozdiel od demi-permanentnej farby na vlasy nepreniká do kúry vlasu (kortexu) a po vymytí prelivu sa obnoví prirodzená farba vlasov. Navyše neobsahuje amoniak (nevyhnutný na preniknutie do vlasu), takže nenarušuje štruktúru vlasov. Farbu nie je potrebné miešať s vyvíjačom, ale nanáša sa priamo na vlasy bez nejakého zložitého odmeriavania a miešania. Miešaním si môžete prispôsobiť len výslednú farbu použitím viacerých odtieňov. Aplikácia je teda veľmi jednoduchá, a preto sú tieto typy farieb skvelé na domáce použitie.

Výdrž farby: Krátka. Obvykle vydrží 1-12 umytí vlasov šampónom v závislosti od typu farby a štruktúry vlasov. Niekedy môžu vydržať aj dlhšie, napr. CHI Chromashine vydrží až 30 umytí a Matrix SoColor Cult Semi až 42 umytí.

Čo vie: Osviežiť vyblednutú farbu vlasov, neutralizovať nežiaduce teplé tóny, zjednotiť melír, dodať crazy farbu (nanáša sa na prírodné svetlé alebo zosvetlené vlasy na blond) alebo natónovať šedivé vlasy (ale nie prekryť). Možno použiť aj na zvýšenie žiarivosti farby či obnove lesku matných a poškodených vlasom.

Čo nevie: Nezosvetlí vlasy, nezakryje šediny ani nezmení farbu vlasov.

Semi-permanentné farby: Goldwell Elumen, Matrix SoColor Cult Semi, Wella Color Fresh, Sebastian Cellophanes, Chroma ID, tónovacia pena Goldwell Colorance Styling Mousse, Goldwell Colorance Soft Color a Igora Expert Mousse.

2) Demipermanentný preliv

Čo to je: Tvorí medzistupeň medzi permanentnými a semi-permanentnými farbami. Obsahujú zmes priamych pigmentov a pigmentov pre aktiváciu ktorých je nutné použiť vyvíjač. Veľmi nízke koncentrácie vyvíjača (obvykle 1,5%-4%) však umožňujú šetrnejšie farbenie oproti permanentným farbám. Ide teda o oxidačnú farbu na vlasy s dočasným farebným efektom. Rovnako ako semi-permanentná farba sa postupne vymýva a neobsahuje amoniak (tzv. neslúži ako odfarbovač) alebo len malé množstvo amoniaku a peroxidu (na preniknutie do vlasov). V dnešnej dobe sa už skôr stretnete iba s demi-permanentnými farbami bez amoniaku.

Ako funguje: Demipermanentná farba na vlasy jemne otvára povrchovú kutikulu vlasu a umožňuje farbe preniknúť do vlasovej kôry/cortexu (oproti tomu permanentná farba preniká až do jadra vlasu). Vďaka väčšej veľkosti pigmentových molekúl farba lepšie drží a nie je tak náchylná na vymývanie ako je tomu u semi-permanentných farieb s menšou veľkosťou pigmentových molekúl. Pre aktiváciu farby je potrebné použiť vyvíjač, pričom platí, čím silnejší vyvíjač, tým väčšia schopnosť krytia a zosvetlenia a jasnejšie odtiene. Oproti tomu slabší vyvíjač poskytne menšie krytie a lesk (najmä v módnych tónoch, ako je červená, zlatá a popolavá).

Výdrž farby: Stredná. Obvykle vydrží 12 až 30 umytí vlasov šampónom v závislosti od typu farby a štruktúry vlasov. V závislosti na frekvencii umývania tak môžu vydržať až 8 týždňov.

Čo vie: Stmaviť a zmeniť tón. Ľahko zosvetliť vlasy, zhruba o 1,5 úrovne (DIA Richesse). Osviežiť vyblednutú farbu vlasov, neutralizovať nežiaduce teplé tóny, zjednotiť melír, dodať crazy farbu (nanáša sa na prírodné svetlé alebo zosvetlené vlasy na blond) alebo natónovať šedivé vlasy (ale nie prekryť). Niektoré farby kryjú až 70% šedivých vlasov (Igora Vibrance). Dodáva aj lesk.

Čo nevie: Nemajú schopnosť vlasy výrazne zosvetliť, nedokáže zmeniť farbu z hnedých na blond ani kryť 100% šedín.

Demi-permanentné farby: DIA Richesse & DIA Litght, Goldwell Colorance, Igora Vibrance, Matrix SoColor Sync, Matrix SoColor Cult Demi, Redken Shades EQ, Wella Color Touch.

Zosvetlí preliv vlasy?

Áno aj nie. Záleží na konkrétnom type farby. So semi-permanentnou farbou vlasy nezosvetlíte. Semi-permanentné farby totiž využívajú najmä priame farbivá, ktoré sa nemiešajú s vyvíjačom, takže nedôjde k otvoreniu kutikuly a farba iba obalí vlas zvonku. S demi-permanentnou farbou už je to iné as niektorými možno vlasy aj mierne zosvetliť, maximálne o 1,5 tónu (DIA Richesse, Matrix SoColor Sync) . Obvykle sa demi-permanentné prelivy miešajú s 1,5-4% vyvíjačom. Pokiaľ chceme aj mierne zosvetliť, bude nutné použiť ten silnejší vyvíjač okolo 3-4%. To isté platí, aj keď chcete zaistiť vyššiu schopnosť krytia šedín.

Ako dlho preliv vydrží?

Ako dlho mi preliv vo vlasoch vydrží? To je najčastejšia otázka, ktorá všetkých zaujíma. Avšak nemožno na ňu jednoznačne odpovedať. Záleží na tom, či si zvolíte semi-permanentný alebo demi-permanentný vzorec, ale aj na štruktúre a pórovitosti vašich vlasov. Hoci sú obe formule dočasné, demi-permanentná farba vydrží o poznanie dlhšie, a to priemerne okolo 20 umytí, zatiaľ čo semi-permanentná farba vydrží priemerne len okolo 8 umytí. Existujú aj určité odtiene, ako modrá, zelená, ktoré spravidla vydržia na vlasoch dlhšie ako ostatné odtiene.

Výdrž farby ovplyvňuje aj frekvencia umývania vlasov. Pokiaľ si chcete zachovať dlhú životnosť farby vyhnite sa šampónom na mastné vlasy, lupiny a hĺbkové čistenie, namiesto toho použite šampón na ochranu farby. Tiež tepelná ochrana a spreje s UV ochranou môžu výrazne ovplyvniť životnosť farby.

Vráti sa mi pôvodná farba?

Vymyje sa preliv úplne a vráti sa mi pôvodná farba? U semi-permanentnej farby je to jasné, farba sa vymyje úplne, a pretože semipermanentné farbivo zásadne nemení farbu ani štruktúru vlasov, budete mať po vymytí farby svoju pôvodnú farbu.

Čo sa týka demi-permanentnej farby je to trochu zložitejšie. Farba sa síce vymyje úplne, ale už sa vám úplne nevráti vaša pôvodná farba. Kedykoľvek totiž použijete vyvíjač (peroxid vodíka), a to aj veľmi nízku koncentráciu, vaša prirodzená farba vlasov sa zmení. Platí to, aj keď sa budete farbiť na tmavo, pretože peroxid pomáha odstrániť časť prirodzeného pigmentu, aby vytvoril miesto pre farebné molekuly, takže po vymytí farby budú vaše vlasy svetlejšie ako boli pôvodne pred farbením. Avšak nebude to taká výrazná zmena ako keby ste použili permanentnú farbu, vaše vlasy budú len nepatrne svetlejšie. Možno, že si to ani nevšimnete. Všetko záleží na konkrétnej farbe. Z toho tiež vyplýva, že demi-permanentná farba môže zanechať odrast, ale nebojte sa, žiadne viditeľné odrasty pravdepodobne neuvidíte. Platí tiež, že čím viac sa zvolený odtieň blíži vášmu prirodzenému odtieňu a vaše vlasy sú zdravé a menej porézne, tým je väčšia šanca, že sa farba vymyje na prirodzenú farbu.


Zaujal Vás článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi.

Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete tu .