Webový prehliadač, ktorý slúži je zastaraný a nie je podporovaný (niektoré funkcie nemusia fungovať správne). Prosíme aktualizujte si prehliadač. Viac informácií na odkaze tu.
Vyhlasujem, že som sa oboznámil so zásadami spracovania osobných údajov.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Mena
Euro (EUR)
Americký dolár (USD)
Krajina
Slovensko
Vybrať inú krajinu
menu
Beauty poradňa Beauty blog Doprava a platba

Doprava

Doprava pre krajinu: Slovensko
Doprava Cena Doprava zadarmo od
Packeta home - kuriér Packeta home - kuriér Od 3,52 € 79,20 €
Slovak Parcel Service Slovak Parcel Service Od 4,52 € 106,92 €
Zásielkovňa Zásielkovňa Od 2,96 € 59,40 €
SPS Parcel Shop SPS Parcel Shop Od 3,04 € 79,20 €
GLS GLS Od 4,10 € 99,00 €
Osobný odber - Uherské Hradiště Osobný odber - Uherské Hradiště 1,77 € 99,00 €

Platba

Dostupné spôsoby platby sú závislé na voľbe spôsobu dopravy.
Platba Cena
Bankový prevod (zálohová faktúra) 0 €
Dobierka 1,14 €
Hotově vo výdajni 0 €
Platobnou kartou vo výdajni 0 €
Platobná karta online 0 €
Kontakt Darčeky
Registrujte sa a získajte výhody!

Farba na vlasy bez amoniaku a ďalšie typy kaderníckych farieb

6. 9. 2021

Oxidačná farba? Kyslá farba? Kovová farba? Prírodná farba? Profesionálna farba na vlasy nie je len jedna! Naučte sa, ako sa v týchto pojmoch vyznať.

Farba na vlasy nie je len výber odtieňa! Na trhu existujú rôzne typy vlasových farieb. Tie najbežnejšie typy (alebo najbežnejšie delenie profesionálnych farieb) už poznáte z nášho článku * Typy kaderníckych farieb - vyberte si správne! *. Niekedy sa však môžete stretnúť aj s takými pojmami ako je oxidačná farba, farba bez amoniaku, farby bez PPD, kyslá farba, apod. A ak nie ste kaderník, tak sa v nich len horko ťažko vyznáte. Nebojte, sme tu na to, aby sme vám aj s takými záludnosťami pomohli!

Oxidačné farby na vlasy

Oxidačné farby sú farby, ktoré potrebujú oxidačný katalyzátor (zvyčajne peroxid vodíka) na vytvorenie molekuly farby. Zjednodušene by sa dalo povedať, že oxidačné farby sú všetky farby, ktoré sa miešajú s vyvíjačom (oxidantom), tzv. všetky permanentné farby na vlasy a takmer všetky demi.permanentné farby sú oxidačné farby. Farbiaci krém je bezfarebný alebo slabo zafarbený a farba vzniká až v samotnom vlase vplyvom pôsobenia aktívneho kyslíka (tzv.Oxidácia) - odtiaľ je odvodený názov oxidačné farbivá. Výsledná farba je trvalá, pretože aj pri použití odstraňovača farby nezískame pôvodnú farbu, pretože súbežne s farbením vyvíjač čiastočne rozpúšťa prírodný melanín a zosvetlí aj prirodzenú farbu vlasu.

Základom oxidačného farbenia sú teda dve zložky: farba a oxidant

Farba obsahuje:

  • Tzv. základ - ten je nositeľom pigmentu, môže mať podobu gélu, oleja alebo krému.
  • Pigmenty - farbiace látky, ktoré sú spočiatku veľmi malé a bezfarebné. Keď ich oxidant aktivuje, zvýši sa ich počet, prevezmú farbu a zmení pôvodnú farbu tým, že utkvie vo vlasovej štruktúre.
  • Zásadité (alkalické) látky - napr. Hydroxid amoniak, aminoethylpropanol a etanolamíny) sa používajú na otvorenie šupín vlasovej kutikuly, takže umožnia farbe preniknúť dovnútra vlasov. Amoniak je najúčinnejšia alkalická látka, malé množstvo umožní presnú úroveň zosvetlenia, ktorú potrebuje permanentná farba na vlasy.
  • Ošetrujúce zložky - navrátia jemnosť a elasticitu vlasov.

Oxidant obsahuje:

  • Základ - tekutina v podobe gélu alebo krému, ktorá uľahčuje aplikáciu, je nositeľom oxidačných látok.
  • Oxidačné látky - obvykle hydrogen peroxid. Slúži na odparenie amoniaku, čím vznikne zásadité prostredie. Tým zosvetlí pôvodný pigment a okysličí syntetické pigmenty. Tie sa rozrastú a zachytia medzi vlasovými mikrovláknami.
  • Stabilizačné látky - používajú sa na udržanie stabilnej úrovne kyslíka tak, aby sa neodparil.
  • Ošetrujúce zložky - ošetrujú a reštrukturalizujú vlasy, navrátia jemnosť a elasticitu.

Neoxidačné farby na vlasy

Tento typ farbenia môžeme tiež nazývať priame farbenie, ktoré prebieha bez oxidačného činidla. Ide teda o farby, ktoré nevyžadujú použitie vyvíjača (oxidantu). Medzi oxidačné farby patria predovšetkým semipermanentné farby a jednodňové zmývateľné farby. Pigmenty použité v prípravku sú väčšej veľkosti a už vo chvíli aplikácie sú viditeľne sfarbené (farbiaci krém je farebný), nemusia sa ničím aktivovať a nie je nutné použiť vyvíjač. Tento typ farby sa aplikuje priamo na vlasy a pigmenty sa zachytia priamo v kutikule. Sú teda uložené iba na povrchu vlasu, nedokážu preniknúť dovnútra vlasu. Efekt farby je iba dočasný, farba vydrží na vlasoch len niekoľko umytí. Pomocou týchto prípravkov nemožno vlasy zosvetľovať, pretože neobsahujú peroxid vodíka, a hoci prekryjú jednotlivé šediny, na farbenie šedivých vlasov nie sú určené.

Porovnanie technológie farby Elumen (vľavo), kde farba nepreniká dovnútra vlasu vs. permanentná farba Igora Royal (vpravo).

Farby na vlasy bez amoniaku

V súčasnej dobe čelia výrobcovia farieb na vlasy novej výzve. Tou je stále častejší výskyt alergií pokožky. To viedlo k tomu, že sa na kaderníckom trhu začali objavovať permanentné oxidačné farby bez amoniaku, ktoré ktoré nespôsobujú tak často podráždenie, ale sú napriek tomu veľmi účinné. Avšak, amoniak nie je tak ľahké nahradiť, keďže ide o najúčinnejšiu alkalickú látku (otvára kutikulu), a tak sa ho výrobcovia aspoň snažia obmedziť, napr. permanentná farba Schwarzkopf Professional tbh má až o 50% menej amoniaku ako tradičná trvalá farba na vlasy.

Farby na vlasy bez PPD / PTD

Alergiu tiež často spôsobujú látky nazývané ** PPD ** (para-diamínu) a ** PTD ** (para-toluenediamine). Ide o najčastejšie látky používané v oxidačných farbách na vlasy, ktoré spolu s oxidantom vytvára farbu. Sú považované ako ** jedny z najčastejších alergénov ** v farbiacich zmesiach. Preto sa výrobcovia snažia na trh uvádzať aj farby bez PPD a namiesto týchto zložiek obsahujú jemnejšie látky, čím redukujú riziko alergickej reakcie. Napríklad u farieb Wella Koleston Perfect ME + sú látky PPD a PTD nahradené novou látkou ME +, ktorá znižuje riziko vzniku novej alergickej reakcie na farbu na vlasy. Ak vám však tieto látky nespôsobujú alergiu nie je sa čoho báť. Farby na vlasy obsahujúce PPD / PTD sú bezpečné pri dodržaní bezpečnostných pokynov. Tieto produkty sú prísne regulované a existuje maximálny limit pre množstvo PPD / PTD, ktoré produkt môže obsahovať.

Rastlinné farby

Medzi rastlinné farby na vlasy (Voon, EOS, Botanea) patria najmä henna, indigo, cassia alebo ich kombinácie. Najrozšírenejšia je predovšetkým Henna, čo je prášok vyrábaný obvykle z rastliny Lawsonia inermis. Tieto typy farieb vlasy iba tónujú, nedochádza teda k výraznej zmene farby vlasov, ale k prehĺbeniu intenzity prírodnej farby vlasov. Čím viac sú vlasy tmavé, tým menej je farebná zmena viditeľná. Farba nepreniká do štruktúry vlasy, len obalí vlas farbou z vonku, takže vlasy nepoškodzuje, neničí, ba naopak o ne stará. Má veľmi jemné zloženie, ktoré nedráždi a nevyvoláva alergickú reakciu. Pozor si však dajte na produkty, ktoré sa len prírodne tvária. Niektorí výrobcovia slovíčko henna tlačia aj na produkty, ktoré obsahujú aj častý alergén PPD, peroxid vodíka, ťažké kovy a ďalšie chemické látky. Čítajte preto pozorne zloženie.

Na druhú stranu má rastlinná farba aj svoje úskalia. Nedokáže vlasy zosvetliť, možno ňou len vlasy stmaviť a má veľmi obmedzenú škálu odtieňov. Zvyčajne len tmavšie teplé odtiene, najčastejšie čierne, mahagónové či gaštanové, ale napr. L'Oréal Professionnel Botanea ponúka aj pár teplých blond odtieňov. Ďalšou veľkou nevýhodou je, že hennu nemožno kombinovať s chemickou farbou, pretože henna vlasy obalí, čo znemožní farbe preniknúť do vlasu. Vy potom budete musieť počkať, kým sa henna nevymyje alebo vlasy neodrastú.

Kyslé farby na vlasy

Vlasy sú najzdravšie, keď majú pH 4,5-5,5 a sú v mierne kyslom stave. Zlou správou je, že väčšina produktov pre farbenie je zásaditá, pretože musí byť schopná otvoriť kutikulu, aby molekuly farby mohli preniknúť do kôry vlasu. Vzorce, ktoré majú menšiu potrebu preniknúť do vlasov sú často menej zásadité než tie, ktoré potrebujú preniknúť hlbšie do vlasu. Platí teda, že čím väčšiu schopnosť zosvetlenia bude farba mať, tým viac bude zásaditá a naopak. To znamená, že permanentné farby na vlasy majú zvyčajne vyššiu hodnotu pH (okolo H 9,0 až 11,0) ako semi-permanentná farba (8,0 až 9,0). Preto tzv. kyslé farby nájdeme skôr medzi demi-permanentnými farbami (Goldwell Colorance, Redken Shades EQ), semi-permanentnými farbami (L'Oréal Professionnel Dialight, Wella Professionals Color Fresh) a tonermi (Matrix Color Sync Toner Sheer).

Kyslá farba je teda typ farby s nízkym pH, ktorá pomáha vrátiť vlasy späť do neutrálneho pH. Nespôsobuje oxidáciu, nevzniká precitlivenosť vo vlasovom vlákne, a preto je pre vlasy šetrnejšia. Nehovoriac o tom, že zásaditejší stav môže tiež spôsobiť lupiny a ovplyvniť mastnotu. Navyše vďaka kyslému pH uzatvára kutikulu, uhladzuje povrch vlasov, a tým zaisťuje vysoký lesk, intenzívnu a žiarivú farbu, vďaka čomu vlasy budú po farbení vyzerať tak dobre, akoby bola použitá maska. Na druhú stranu s týmito typmi farieb, nemožno obvykle vlasy zosvetliť. Pre zachovanie zdravých vlasov sa často farby na kyslej bázi kombinujú s permanentnými (zásaditými) farbami (napr. Igora Royal + Igora Vibrance, Redken Chromatics + Shades EQ). Tým je dosiahnutá optimálna farby a zároveň kondícia vlasov.

  • Na obr. Môžete vidieť hodnoty pH produktov Goldwell. *

Kovové farby na vlasy

Pozor, kovová farba na vlasy neznamená, že sa jedná o farbu, ktorá ponúka módne metalické odtiene. Jedná sa o farbivá (metalické či polokovy) obsahujúce soli kovov (olovo, meď, striebro,...). Tieto soli kovov vlasy nepoškodzujú, pretože zostávajú na povrchu a neprenikajú do vnútra vlasov. Bežne sa používajú vo farbách na vlasy určených pre mužov. Pridávajú sa tiež do niektorých šampónov. K farbenie dochádza postupne počas niekoľkých aplikácií. Z tohto dôvodu sú veľmi žiadané u mužov na krytie prvých šedín, ktorí nechcú okamžitú, viditeľnú zmenu farby. Možno s nimi dosiahnuť iba tmavých odtieňov a nesmú prísť do styku s peroxidom (používajú sa špeciálne aktivátory), pretože soľ kovu pôsobí ako katalyzátor a mohlo by dôjsť k popáleniu vlasov. Výsledok však býva často nepredvídateľný, neprirodzený s matným kovovým vzhľadom. Dnes sa kvôli ich prevažujúcim nevýhodám už nepoužívajú a boli plne nahradené oxidačnými farbami, ktoré poznáte z kaderníckych salónov.


Zaujal Vás článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi.

Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete tu .