Webový prehliadač, ktorý slúži je zastaraný a nie je podporovaný (niektoré funkcie nemusia fungovať správne). Prosíme aktualizujte si prehliadač. Viac informácií na odkaze tu.
Vyhlasujem, že som sa oboznámil so zásadami spracovania osobných údajov.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Mena
Euro (EUR)
Americký dolár (USD)
Krajina
Slovensko
Vybrať inú krajinu
menu
Beauty poradňa Beauty blog Doprava a platba

Doprava

Doprava pre krajinu: Slovensko
Doprava Cena Doprava zadarmo od
SPS Parcel Shop SPS Parcel Shop Od 3,04 € 79,20 €
Packeta home - kuriér Packeta home - kuriér Od 3,52 € 79,20 €
Slovak Parcel Service Slovak Parcel Service Od 4,52 € 106,92 €
Zásielkovňa Zásielkovňa Od 2,96 € 59,40 €
GLS GLS Od 4,10 € 99,00 €
Osobný odber - Uherské Hradiště Osobný odber - Uherské Hradiště 1,77 € 99,00 €

Platba

Dostupné spôsoby platby sú závislé na voľbe spôsobu dopravy.
Platba Cena
Bankový prevod (zálohová faktúra) 0 €
Dobierka 1,14 €
Hotově vo výdajni 0 €
Platobnou kartou vo výdajni 0 €
Platobná karta online 0 €
Kontakt Darčeky
Registrujte sa a získajte výhody!

Čo je to toner na vlasy?

31. 3. 2021

Čo je to toner? Ako funguje? V ktorých prípadoch sa používa? Zistite všetko, čo potrebujete vedieť o toneri na vlasy!

Každý, kto si pravidelne zosvetľuje svoje vlasy, je pravdepodobne s tonerom dobre oboznámený. Iba vďaka toneru môžete dosiahnuť pravých platinových blond vlasov. Toner funguje ako tajná prísada, ktorá vám pomôže udržať na uzde obávané teplé podtóny (žlté, mosadzné) a korigovať výsledný tón farby. Ale nie je to jediný spôsob, ako môžete toner použiť! Vedeli ste, že toner môžete použiť aj na hnedé vlasy alebo na dosiahnutie čoraz populárnejších pastelových odtieňov? Čítajte ďalej a zistite viac!

Čo je to toner na vlasy?

Toner na vlasy je produkt na farbenie vlasov, ktorý obsahuje málo alebo žiadny amoniak a radí sa tak do skupiny demi-permanentných alebo semi-permanentných farieb. Umožňuje kaderníkovi prispôsobiť tón vašej farby vlasov, ale nedokáže zmeniť vašu farbu vlasov! Pomôže opraviť, vylepšiť či neutralizovať nežiaduce podtóny. To znamená odstrániť teplé tóny alebo naopak chýbajúce teplé tóny dodať. Okrem toho umožňuje kaderníkovi zabezpečiť rovnomerný výsledok farby vlasov od korienkov po končeky. Vhodný je teda pre jemné doladenie a drobnú úpravu farby. Vzhľadom k nízkemu obsahu amoniaku, neprenikne hlboko do vlasového prameňa, ale skôr iba obalí vlas a pôsobí ako "vrchný náter", a tak na rozdiel od permanentnej (trvalej) farby vlasov sa postupne sa vymýva. Ďalšie plus? Zloženie s nízkym obsahom amoniaku znamená, že je šetrnou voľbou pre akýkoľvek typ vlasov, aj keď sú poškodené. Naopak vzhľad poškodených alebo suchých vlasov môže vylepšiť!

Toner však nenájdete len vo forme farby na vlasy. Dnes majú tonery mnoho rôznych foriem. Lesk, tónovacie šampóny, kondicionéry, masky aj peny môžeme považovať za tonery, pretože všetky tieto produkty obsahujú pigmenty, ktoré upravujú tón vašich vlasov. Za taký "malý toner" možno považovať aj strieborný alebo fialový šampón. Profesionálne salónne tonery sú však viac pigmentované = viac účinné, a ich výsledky vydržia dlhšie. Pigmentovaná starostlivosť je však skvelá pre domáce udržanie farby.

Ako vlasový toner funguje?

Aby ste pochopili ako toner funguje, je nutné si najskôr pripomenúť niečo málo z chémie. Vo vlasoch máme dva hlavné druhy pigmentu: eumelanín (hnedý až čierny pigment) a pheomelanin (žltý, oranžový až svetlo červený pigment). Pri procese odfarbenie potom dochádza k odstráneniu eumelanínu, zatiaľ čo feomelanín je ovplyvnený len minimálne. Výsledkom je, že sa tmavé vlasy zosvetlí na žltý odtieň, pretože v nich zostane veľké množstvo feomelanínu. Naopak pri svetlejších vlasoch, ktoré mali feomelanínu menej, je to svetlo žltá farba. Preto, kedykoľvek sa rozhodnete zosvetliť/odfarbiť vlasy, vždy budete bojovať s teplými tónmi (viď obr. nižšie), a to najmä vtedy, keď zosvetľujete o viac stupňov a vlasy sú tmavé. Tu prichádza na rad vlasový toner.

Toner pracuje podľa farebného kruhu a vyvažuje nežiaduce tóny pridaním farby z opačnej strany spektra (viď obr. nižšie). Vezmite si napríklad žltú/blond. Aká farba je opačná? Fialová! Fialový toner teda odstráni z vlasov nežiaduci žltý nádych. Pamätajte tiež na to, že toner najlepšie funguje na zosvetlených alebo odfarbených vlasoch a používajte ho len v prípadoch, keď je to nutné, tzv. vlasy musia byť v správnom odtieni, inak toner nebude fungovať správne a nedosiahnete požadovaný efekt. Pri výbere odtieňa sa držte farebného kruhu:

  • Fialový toner: neutralizuje žlté tóny, skvelý pre veľmi svetlé blondínky vo výške tónu 7-10.
  • Modrý toner: neutralizuje oranžové/mosadzné tóny, je ideálny pre svetlohnedé až stredné blond vlasy, výška tónu 4-6.
  • Zelený toner: neutralizuje červené tóny, je ideálny pre čierne až tmavo hnedé vlasy vo výške tónu 1-4.
  • Červený toner: zosilňuje červené, červenofialové a fialové odtiene.
  • Oranžový/medený toner: zvyšuje intenzitu gaštanových, teple hnedých a zlatých blond odtieňov.
  • Žltý toner: rozjasňuje hnedé odtiene a zmäkčuje príliš intenzívne červené odtiene.

Kedy sa toner používa?

Existuje mnoho spôsobov, ako môžu tonery vylepšiť farbu vašich vlasov:

  • Doladenie farby po zosvetlenie & neutralizácia: Ide o najčastejší spôsob, kedy sa toner používa. Používa sa na vlasy potom, čo boli podrobené silnému chemickému bieleniu a zosvetleniu, aby sa zbavili teplých tónov vlasov. Farba vlasov po zosvetlení totiž často nie je presne taká, akú chcete, preto musia niektorí ľudia (zvyčajne s veľmi tmavými základmi) použiť toner ako druhý krok po zosvetlení vlasov, aby dosiahli pravých platinových blond vlasov.

  • Obnovenie farby: Ak vaša existujúca farba vlasov začala blednúť, toner je šetrnejší spôsob, ako ju oživiť, než opakovaným nanášaním permanentné farby. Veľa kaderníkov často postupuje tak, že na odrasty nanesie trvalú farbu a na zvyšok vlasov použije toner, aby zjednotil existujúce odtiene. Skvelé sú pre to farby Redken Shades EQ.

  • Módne/pastelové odtiene: Ak holdujete módnym odtieňom, potom viete, že na dosiahnutie dokonalého pastelového odtieňa sú potrebné dva kroky: zosvetlenie a tónovanie. Najprv vám kaderník zosvetlí vlasy (ak nie sú prirodzene svetlé) a vytvorí čisté "plátno", potom pomocou tonera (napr. Blond Bond Enforcing Pastel Toning) nanesie požadovaný konečný odtieň (alebo odtiene), ktorý sa postupne bude vymývať, takže nehrozíia žiadne odrasty.

  • Korekce barvy: Tonery lze použít k rychlému a jemnému odstráneniu problému s farbami - napríklad pruhy alebo škvrny, které by sa mohly objaviť z dôvodu nepresnej aplikácie.

  • Vylepšenie lesku: Niekdy vaša farba vlasov proste potrebuje zvýšit lesk. Existujú aj bezfarebné tonery, které vyhladzujú povrch vlasov, zosilujú lesk a žiarivosť farby (např. Matrix Color Sync Toner Sheer odtieň Clear).

Je toner len pre blondínky?

Keď sa povie toner, tak si ho zvyčajne spojíte v súvislosti so svetlými blond vlasmi. Toner však nie je len pre blondínky, aj keď na blond vlasy sa používa najčastejšie. Možno ho použiť aj na tmavé vlasy, ktoré chcú vyhnať nežiaduce mosadzné tóny.

Ako toner na vlasy použiť?

  1. Namiešajte si toner podľa návodu výrobcu. Starostlivo si pokyny prečítajte.
  2. Dôkladne umyte vlasy šampónom a potom naneste toner na uterákom vysušené vlasy (vlhkosť vo vlasoch pomôže, aby boli vlasy menej porézne a výsledky rovnomernejšie). Vždy sa však riaďte inštrukciami výrobcu.
  3. Použite čistý štetec na farbenie a nanášajte toner po jednotlivých prameňoch. Najprv naneste toner na oblasti, ktoré vyžadujú najväčšiu korekciu farieb, alebo jednoducho naneste na strednú časť prameňov, až potom postupujte ku koreňom a dolu ku špičkám.
  4. Nechajte pôsobiť po odporúčanú dobu, zvyčajne 5-20 minút. Tip: počkajte, až toner na vlasoch stmavne na tmavo fialovú farbu (pri použití fialového tonera). Ak si nie ste istí, môžete jeden prameň opláchnuť, aby ste zistili, či je výsledok podľa vašich predstáv.
  5. Po uplynutí doby pôsobenia vlasy dôkladne opláchnite vlažnou vodou. Studená voda je lepšia, ako teplá voda, pretože vďaka nej zastavíte proces tónovania. Nakoniec naneste starostlivosť (kondicionér, masku), ako ste zvyknutí.

Ako dlho efekt vlasového tonera vydrží?

To záleží na tom, ako často si vlasy umývate. Čím menej si umývate svoje vlasy, tým dlhšie toner vydrží. Odporúčame použiť bezsulfátový šampón špeciálne navrhnutý pre farbené vlasy, ktorý je maximálne jemný a šetrný k vlasom. Ale to nie je všetko, čo môže výdrž tonera ovplyvniť. Výdrž tonera ovplyvňuje tiež to, akú máte farbu (na svetlejších vlasoch vydrží kratšiu dobu), kvalitu, typ vlasov, ako často si vlasy tepelne upravujete, koľko času trávite na slnku, v bazéne a mnoho ďalších faktorov. Zvyčajne však vo vlasoch vydrží 2-6 týždňov, preto by ste mali pre udržanie farby aplikáciu tonera pravidelne opakovať. Môžete siahnuť tiež po špeciálnych kozmetických prípravkoch s pigmentami, ktoré tiež pomôžu predĺžiť výdrž tonera (napr. Matrix Total Result Brass Off, Davines Alchemic System, Joico Color, atď.)

Najobľúbenejšie profesionálne tonery na vlasy

Vhodné produkty pre domáce tónovanie vlasov


Zaujal Vás článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi.

Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete tu .