Webový prehliadač, ktorý slúži je zastaraný a nie je podporovaný (niektoré funkcie nemusia fungovať správne). Prosíme aktualizujte si prehliadač. Viac informácií na odkaze tu.
Vyhlasujem, že som sa oboznámil so zásadami spracovania osobných údajov.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Mena
Euro (EUR)
Americký dolár (USD)
Krajina
Slovensko
Vybrať inú krajinu
menu
Beauty poradňa Beauty blog Doprava a platba

Doprava

Doprava pre krajinu: Slovensko
Doprava Cena Doprava zadarmo od
Packeta home - kuriér Packeta home - kuriér Od 3,52 € 79,20 €
Slovak Parcel Service Slovak Parcel Service Od 4,52 € 106,92 €
Zásielkovňa Zásielkovňa Od 2,96 € 59,40 €
SPS Parcel Shop SPS Parcel Shop Od 3,04 € 79,20 €
GLS GLS Od 4,10 € 99,00 €
Osobný odber - Uherské Hradiště Osobný odber - Uherské Hradiště 1,77 € 99,00 €

Platba

Dostupné spôsoby platby sú závislé na voľbe spôsobu dopravy.
Platba Cena
Bankový prevod (zálohová faktúra) 0 €
Dobierka 1,14 €
Hotově vo výdajni 0 €
Platobnou kartou vo výdajni 0 €
Platobná karta online 0 €
Kontakt Darčeky
Registrujte sa a získajte výhody!

10 najčastejších chýb, ktoré robíte pri farbení vlasov

6. 4. 2020

Plánujete sa farbiť doma? Predíďte pohrome, vyvarujte sa najčastejším chybám a zistite ako svoje vlasy nafarbiť bez nehody.

Už sa nemôžete na svoje vlasy ani pozrieť? Farba je vyblednutá a začínajú sa objavovať odrasty? Ste už zo svojej farby zúfalí? Čo ale robiť, ak vám situácia nedovoľuje navštíviť svojho kaderníka? Možno sa teraz veľa z vás odhodláva k domácemu farbeniu vlasov. Koronavírus si proste žiada zúfalé činy! Domáce farbenie však môže dopadnúť všelijako, najmä ak sa chystáte farbiť vlasy prvýkrát a neovládate kadernícke remeslo. Čo teda robiť a na čo si dať pozor, aby sa farbenie vlasov nezvrtlo? Čítajte ďalej a vyvarujte sa najčastejším chybám!

1) Zlý výber farby

Aby farbenie vlasov dopadlo podľa vašich predstáv, nesmiete urobiť chybu hneď na začiatku. Pamätajte, výber farby je základ! Nie všetky farbiace produkty sú dosť silné pre šedivé vlasy alebo na zosvetlenie. Domáce prostredie tiež nie je vhodné na experimenty ani radikálnu alebo náročnú zmenu, ako napríklad prechod z blond na čiernu a naopak. Zvoľte si radšej polopermanentný (prelivový) alebo zmývateľný typ profesionálnej farby a s náročnejším farbením počkajte na kaderníčku. Do nákupu farby tiež zakalkulujte dĺžku a hustotu vlasov. Pre dlhšie a hustejšie vlasy odporúčame minimálne dve balenie. Ak váhate, kúpte si radšej o krabičku viac, než aby ste v priebehu farbenia zistili, že vám farba nevyjde.

Rozhodne tiež neodporúčame farbu z drogérie, s ktorou by ste mohli vlasom aj ublížiť a váš kaderník by zrejme tiež neskákal radosťou do stropu. Kadernícka farba je totiž oveľa šetrnejší, menej agresívna, a napriek tomu má intenzívnejšie výsledky a dlhšiu výdrž. S farbou z drogérie je to rovnaké ako keď porovnáte konfekciu v obchode, ktorá musí fungovať univerzálne a šaty ušité na mieru, ktoré oveľa presnejšie padnú a sú kvalitnejšie.

Dôležité je vybrať tiež správny odtieň. Pri výbere farby sa riaďte základným pravidlom a vyberte si odtieň, ktorý sa najviac približuje vašej farbe vlasov a je maximálne o dva tóny svetlejší/tmavší. Odporúčame tiež prečítať si naše dva staršie články, ktoré vám pomôžu, aby ste sa pri výbere farby a odtieňa nepomýlili. V týchto článkoch sa napríklad dozviete, ktorý typ farby nie je vhodný pre zosvetlenie a krytie šedín a tiež ako vybrať správny odtieň farby podľa čísel na škatuľke. Pokiaľ si aj tak nebudete istí, môžete požiadať o radu svojho kaderníka, aby vám povedal, ktorú farbu a odtieň na vaše vlasy používa.

2) Nevhodný vyvíjač

Častou chybou tiež je, že použijete iný vyvíjač (od inej značky/série) ako ten, čo je k vybranej farbe určený. Aj takáto maličkosť môže ovplyvniť výsledok farbenia. Ono by to síce fungovalo, ale farba by nemusela dobre chytiť, mohla by byť flakatá a výsledný odtieň by nemusel byť presný. Vyvíjač je totiž presne vyvinutý k danej farbe a len s tým správnym docielite precíznych a kontrolovaných farebných výsledkov.

Ďalšia záludnosťou je výber sily vyvíjača / oxidantu. Najpoužívanejšie a vlastne aj najuniverzálnejší je 6% vyvíjač. Hodí sa do klasických farieb, je vhodný pre farbenie, odfarbenie vlasov aj pre krytie šedín. Do červených odtieňov sa zase odporúča silnejší 9% oxidant, aby bola farba žiarivejšia a do prelivu stačí 1,9-4% peroxid. Ale pamätajte, že ide iba o základnú pomôcku. Existuje viac prvkov, ktoré môžu ovplyvniť výber vyvíjača (druh farby, typ a kvalita vlasov, požadovaný stupeň zosvetlenie).

O tejto problematike sme podrobne písali tu → Ako silný vyvíjač (peroxid) vybrať k farbe na vlasy?.

3) Umývanie vlasov pred farbením

Neumývajte si vlasy aspoň 24 hodín pred farbením! Prečo? Je to z toho dôvodu, aby pokožka stihla obnoviť svoj prirodzený ochranný film, ktorý pokožku aj vlasy ochráni pred dehydratáciou a podráždením. Farba na vlasy bude tiež lepšie a rovnomernejšie chytať. Tesne pred farbením nepoužívajte ani stylingové prípravky (suchý šampón, lak na vlasy, gély, spreje, atď) a blondínky by nemali aspoň týždeň pred farbením používať tzv. silver šampón, pretože všetky tieto uvedené produkty by mohli narušiť prenikanie farby do vlasov a ovplyvniť farebný výsledok . Takže aký je správny postup? Najprv sa zbavte všetkých nečistôt - použite k tomu hĺbkovo čistiaci šampón, ktorý odstráni všetok stylingový nános a iné nečistoty a farba potom do vlasu prenikne rovnomernejšie a lepšie. Za druhé, túto procedúru si naplánujte aspoň jeden deň pred farbením.

4) Miešanie farby od oka

Trochu farby, trochu vyvíjače a zamiešať? Nie, takto by to vyzerať nemalo. Len pomyslite, prečo by si výrobcovia farieb dávali prácu s podrobnými návodmi, keby išlo jednoducho všetko zmiešať od oka? Nesprávne dávkovanie a zlé pomery nielenže môžu spôsobiť nežiaduci farebný efekt, ale aj podráždenie pokožky. Preto buďte presní, držte sa uvedeného návodu a farbu starostlivo odmerajte!

5) Nevhodné pomôcky

Áno, aj voľbou nevhodných pomôcok si môžete pokaziť výsledok farbenia. Farbiace zmes zmiešajte vždy v nekovovej miske! Táto poučka o nepoužívaní kovových vecí nie je len tak. Farba namiešaná v kovovej miske by sa mohla správať nepredvídateľne. Ak teda nemáte špeciálnu misku na farbu, použite akúkoľvek plastovú, porcelánovú alebo sklenenú, najlepšie čistú na ktorej nie sú žiadne kresby. A to isté platí aj pre ostatné farbiace pomôcky.

6) Nevykonaný test citlivosti

Pokiaľ si farbíte vlasy prvýkrát alebo od posledného farbenie ubehli viac ako dva roky, nezabudnite na test citlivosti. Tento test vykonajte 48 hodín pred farbením tak, že si pripravíte malé množstvo farbiacej zmesi a tú naneste na kožu za ucho. Nechajte ju asi 30 minút pôsobiť a potom ju zotrite. Pokiaľ po uplynutí 48 hodín nezaznamenáte žiadnu alergickú reakciu môžete sa veselo pustiť do farbenie vlasov. Od veci tiež nie je si súčasne urobiť test na pramienku vlasov, aby ste zistili ako farba presne chytí.

7) Chyby v postupe

Aby vám výsledok farbenia urobil radosť a nie horkú ľútosť, je dôležité dodržať všetky pokyny výrobcu. A pamätajte, že s každým produktom sa pracuje trochu inak, takže si pre istotu pred každým farbením prečítajte návod znova.

Nečudujte sa tiež, že ak nanášate farbu náhodnými pohybmi štetca bude výsledkom fľakatá hriva. Naučte sa farbiť systematicky, po jednotlivých sekciách, pramienok po pramienku a držte sa pravidla, že nikdy neaplikujeme farbu od čela dozadu, ale opačným smerom. Je to preto, že predné partie sú často viac narušené a farba na nich pôsobí rýchlejšie. Je dôležité tiež rozlišovať, či sa chystáte farbiť prírodné alebo už farbené vlasy či šediny, pretože postup farbenie sa bude pravdepodobne líšiť.

Ako to teda robiť správne? To zistíte v našom ďalšom článku → Ako si správne farbiť vlasy?

8) Nedodržanie doby pôsobenia

Aj čo sa týka času pôsobenia, dodržujte priložený návod. Výrobca veľmi dobre vie, prečo ju uvádza. V žiadnom prípade neprekračujte maximálnu dobu pôsobenia !!! Niektoré farby sú veľmi agresívne a pri jej prekročení môžu štruktúru vlasu veľmi poškodiť. Obvyklá doba pôsobenia je 35-40 minút, keď počas prvých 15 minút amoniak otvorí vlasové šupiny pre prienik farby. Medzi 15-30 minútami je v plnom behu zosvetľovanie a okysličovanie, kedy vlasy prevezmú požadovanú farbu a medzi 35-40 minútami je proces dokončený. Dôležitých je tiež posledných 5-10 minút, kedy sa aktivujú ošetrujúce a ochranné látky, ktoré sa starajú o zdravie vlasov.

9) Nedůkladné oplachovanie farby

Po uplynutí doby pôsobenia nasleduje nemenej dôležité oplachovanie. Pri oplachovaní farby zbytočne neponáhľajte. Čerstvo zafarbené vlasy je treba naozaj dôkladne vypláchnuť. Ak je voda aj len ľahúčko sfarbená, pokračujte vo vymývanie. Potom použite šampón a kondicionér určený pre farbené vlasy. Niekedy je možné šampón úplne vynechať a použiť len kondicionér (malo by to byť uvedené v návode). Po samotnom farbení počkajte najmenej 24 hodín do ďalšieho umývania vlasov s šampónom a doprajte svojim vlasom dostatok času absorbovať novú farbu - stále totiž prebieha proces pigmentácie. Ak by ste si vlasy umyli príliš skoro, farba by mohla stratiť na sýtosti. S umývaním vlasov počkajte radšej 1-2 dni.

10) Vynechanie záverečnej starostlivosti

Vynechať by ste nemali ani záverečnú starostlivosť. A to aj napriek tomu, že dnes už farby toľko nevysušujú. Správne zvolená starostlivosť dokáže predĺžiť a ochrániť farbu pred skorým vymývaním. Základná starostlivosťou je kondicionér, ktorý vlas uzavrie. Ak však chcete prejsť o stupeň vyššie, môžete použiť špeciálne technické šampóny a kúry po farbení pre neutralizáciu a fixáciu farby, ktoré nájdete tu → starostlivosti počas a po farbení. Odporúčame použiť prípravky z rovnakej série alebo značky. V nasledujúcich mesiacoch sa taky úplne vyhnite hĺbkovo čistiacim šampónom a tiež šampónom určených na lupiny, ktoré majú tendenciu sťahovať farbu.


Zaujal Vás článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi.

Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete tu .