Webový prehliadač, ktorý slúži je zastaraný a nie je podporovaný (niektoré funkcie nemusia fungovať správne). Prosíme aktualizujte si prehliadač. Viac informácií na odkaze tu.
Vyhlasujem, že som sa oboznámil so zásadami spracovania osobných údajov.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Mena
Euro (EUR)
Americký dolár (USD)
Krajina
Slovensko
Vybrať inú krajinu
menu
Beauty poradňa Beauty blog Doprava a platba

Doprava

Doprava pre krajinu: Slovensko
Doprava Cena Doprava zadarmo od
SPS Parcel Shop SPS Parcel Shop Od 3,04 € 79,20 €
Packeta home - kuriér Packeta home - kuriér Od 3,52 € 79,20 €
Slovak Parcel Service Slovak Parcel Service Od 4,52 € 106,92 €
Zásielkovňa Zásielkovňa Od 2,96 € 59,40 €
GLS GLS Od 4,10 € 99,00 €
Osobný odber - Uherské Hradiště Osobný odber - Uherské Hradiště 1,77 € 99,00 €

Platba

Dostupné spôsoby platby sú závislé na voľbe spôsobu dopravy.
Platba Cena
Bankový prevod (zálohová faktúra) 0 €
Dobierka 1,14 €
Hotově vo výdajni 0 €
Platobnou kartou vo výdajni 0 €
Platobná karta online 0 €
Kontakt Darčeky
Registrujte sa a získajte výhody!

Keratín: Je to skutočný spasiteľ poškodených vlasov?

26. 8. 2019

Čo presne je keratín? Je vlasová kozmetika s keratínom skutočne tak zázračná? Objavte pravdu o jednom z najväčších lídrov vlasovej starostlivosti.

V reklamách, v beauty časopisoch, na webe, sociálnych sieťach či v kaderníckych salónoch. O keratíne ste toho určite počuli veľa. Všade okolo je vychvaľovaný do nebies a najčastejšie odporúčaný pre poškodené, suché a namáhané vlasy. Určite vás teraz napadajú otázky typu: "Naozaj dokáže opraviť poškodené vlasy?", "Je naozaj tak zázračný ako sa o ňom hovorí?". V nasledujúcich bodoch sa pokúsime všetko objasniť.

Čo je to keratín?

Keratín je druh proteínu, ktorý predstavuje základnú stavebnú zložku vlasu. Nájdeme ho v telách cicavcov, vtákov i plazov. U ľudí sa vyskytuje v pokožke, nechtoch, ale najviac ho je vo vlasoch. Ľudský vlas sa skladá až z 95 % keratínu, 5-10 % vody, lipidov, pigmentov a obsahuje tiež nepatrné množstvo kovov a minerálov. Keratín má životne dôležitú úlohu pre budovanie štruktúry vlasov. Je zodpovedný za ich pevnosť, silu, pružnosť, rast a celkovú kvalitu. Ovplyvňuje tiež to, či sú vlasy rovné alebo kučeravé. Rovné vlasy majú keratín rovnomerne rozmiestnený po celej dĺžke vlasového vačku, zatiaľ čo pri kučeravých vlasoch sa keratín tvorí nerovnomerne, raz napravo, inokedy naľavo. Dôsledkom toho je rast vlasov v rôznych smeroch, čím vzniká ich zvlnenie. Iste teraz chápete ako dôležitú úlohu keratín vo vlasoch hrá. Ovplyvňuje úplne všetko.

Čo spôsobuje stratu keratínu?

Pokiaľ je keratín vo vlasoch neporušený, je vysoko elastický a nerozpustný vo vode, a tak dokáže vlasy do istej miery ochrániť pred extrémnymi teplotami (vysokými i veľmi nízkymi). Toleruje aj určitú mieru tepla zo stylingových nástrojov ako sú fény, žehličky, kulmy, natáčky a vlasy dokážu lepšie odolávať vonkajším vplyvom ako je vietor, UV žiarenie či voľné radikály. Bohužiaľ o keratín vo vlasoch môžeme ľahko prísť ... K narušeniu keratínu môže dôjsť vplyvom starnutia, choroby, hormónov, externých vplyvov, ale aj ako dôsledok vysoké mechanické a chemické záťaže. To znamená, že ak si budete často vlasy žehliť, fénovať, farbiť či vystavovať UV žiareniu, bez toho aby ste vlasy pravidelne chránili alebo im doplňovali keratín, môžu sa dlhé keratínové reťazca postupne rozpadnúť na menšie časti. Akonáhle k tomu raz dôjde, stane sa vlasový keratín vo vode rozpustný a začne sa postupne vymývať preč. A vlasy, ktoré boli kedysi pevné, pružné, lesklé a zdravé budú suché, krehké, lámavé, krepaté a s rozštiepenými končekmi.

01 - Keratin penetruje do vlasu. 02 - Súvytvorené nové keratinové väzby.


Aké účinky má keratín na vlasy?

Keratín je pre vlasy veľmi prospešný a vie toho naozaj veľa. Spomeňme aspoň to najdôležitejšie:

  • Zlepšuje vlasovú štruktúru zvnútra aj zvonku,
  • Dopĺňa vlasom keratín a vypĺňa trhliny vo vlasovom vlákne,
  • Regeneruje, hydratuje a zmäkčuje,
  • Zvyšuje pružnosť a odolnosť, čím predchádza poškodeniu,
  • Uhladzuje vlas, krotí krepovatenie a pôsobí proti elektrizovaniu,
  • Pôsobí ako silný kondicionér, robí vlasy poddajnejšie a lesklejšie.

Čo je to brazílsky keratín?

Brazilský keratin je profesionálny prípravok založený na bázi keratinu, který byl vyvinutý v roku 2006 v Brazílii. Brazilský keratin je čisto prírodné, nechemické semi-permanentné salonne ošetrenie, které umožňuje vlasy narovnat bez poškodenia a bezo zmeny ich štruktúry. Naopak im dodává späť zdravie, hebkosť, lesk a silu.

Ošetrenie brazilskym keratinom prebieha tak, že molekuly keratínu prenikajú zažehlováním do vnútornej zložky vlasu, opravujú jeho poškodenie a tým, že sa keratín usadí po celej ploche vlasového váčku,sa vlas stáva rovným, hladkým a lesklým. Ďalšou výhodou je, že rovnánie brazilskym keratinom je šetrné a vratné, po 3 až 4 mesiacoch sa z vlasov znovu vymyje bez trvalých dôsledkov. Po túto dobu budú vlasy ľahšie rozčesatelné a upravitelné. Brazilský keratin tiež slubuje vyššiu odolnost proti UV žiareniu, slanej a chlorovanej vode aj pred zmenami teplôt. Veľkou nevýhodou je však jeho vysoká cena.

Keratinové ošetrenie vlasov sa hodí najmä pro krepaté a vlnité vlasy, ale tiež pre všetky vlasy, ktoré potrebujú opravit. Vhodné je i predĺžené vlasy. Iba pre jemné vlasy není keratinová kúra dobrou volbou. Pretože velmi jemné vlasy touto procedurou ďalší objem ztratí. Pro opravu jemných vlasov bude lepší systém Olaplex. Kvalitný brazilský keratin predáva napríklad česká firma BK Beauty Keratin, v ich sortimente nájdete tiež ďalšie zaujímavé produkty s obsahom keratínu pre každodennú starostlivosť.

Ďalšie salónne kúry pre narovnanie a ošetřenie vlasov: BK Brazil Keratin, BK Brazil Keratin Hair go Straight, Goldwell Kerasilk Control.

Naozaj funguje vlasová kozmetika s keratínom?

Keratín nájdete vo veĺkej miere tiež v bežnej vlasovej kozmetike. Šampón, maska na vlasy, kúra, sprej - možností je veľa. Ale fungujú skutočne tieto produkty? Krátka odpoveď znie áno. Ale nemôžete od nich očakávať rovnaké zázraky ako u ošetrenia vlasov keratínom v salóne. To je naozaj niečo iné. Ale kvalitný produkt s keratínom môže aj tak výrazne ovplyvniť vzhľad, pocit a celkové zdravie vlasov. Navyše je ich použitie oveľa jednoduchšie, na trhu je ďaleko väčšia a cenovo prijateľnejšia ponuka. Do kozmetických produktov sa pridáva keratín v hydrolyzovanej forme získavaný z vlny z oviec (najpodobnejší vlasovému keratínu). V zložení ho nájdete pod označením "Hydrolized Keratin". Niektoré produkty obsahujú namiesto samotného keratínu zmes aminokyselín (stavebné kamene keratínu), ktoré môžu lepšie preniknúť do vlasov a pracovať zvnútra. Vo výsledku však majú tieto produkty rovnakú úlohu: pracovať nepretržite a postupne na posilnenie keratínovej štruktúry a udržať vlasy zdravé.

Dnes už takmer pri každej kaderníckej značke nájdete aspoň jeden rad s keratínom. Táto starostlivosť je zvyčajne určená pre regeneráciu a rekonštrukciu suchých a poškodených vlasov alebo pre uhladenie a skrotenie krepatých a nepoddajných vlasov. Ale keratín nemá svoje uplatnenie iba v kozmetike, často je tiež pridávaný do stylingových prípravkov pre zvýšenie ochrany a výživy vlasov. Napr. lak na vlasy CHI Keratin Flex Finish Hairspray, flexibilný gél Oribe Gel Serum. Technológiu s keratínom využíva aj vyhlásený parný systém Steampod od L'Oréal Professionnel.

Najlepšia vlasová starostlivosť s keratínom

Kozmetiky s keratínom je naozaj veľa. My sme pre vás vybrali naozaj len úzku skupinu, zato toho najlepšieho, čo trh ponúka.

  1. CHI Keratin Shampoo - jeden z najjemnejších keratínových šampónov zaisťuje šetrné čistenie vlasových folikulov a vlákien a pritom účinne dopĺňa prirodzenú hladinu keratínu. Neobsahuje dráždivé sulfáty (SLS, SLES), ktoré podporujú vymývanie keratínu z vlasov.

  2. CHI Keratin Mist - keratínová hmla posilňuje vnútornú štruktúru vlasov pre zaistenie maximálnej ochrany vlasov počas fénovania, žehlenia či kulmovania. Navyše je táto kúra bezoplachová, takže vo vlasoch pôsobí až do ďalšieho umytia.

  3. Paul Mitchell Awapuhi Wild Ginger Keratin - pravdepodobne najintenzívnejšia liečba, jedinečný produkt s Triple Keratin formula pre uhladenie vlasov, pre hĺbkovú hydratáciu a ochranu proti poškodeniu vlasov a strate vlhkosti.

  4. Brazil Keratin Intensive Serum Treatment - vysoko efektívna keratínová kôra obsahujúca keratín a sírne aminokyseliny, ktoré umožňujú chemické obnovenie spojivových mostíkov vo vlasoch. Dochádza tým k hĺbkovej regenerácii i veľmi poškodených vlasov, k ich spevneniu, ozdraveniu a návratu krásy.

  5. Rene Furterer Absolue Kératine Ultimate Repairing Mask Fine Hair - vynikajúca maska s ktorou doprajete vlasom obrovskú dávku keratínu, čím im zaistíte intenzívnu opravu, regeneráciu a vyplnenie trhlín v poškodených vlasoch. Je vidieť okamžitý výsledok.

  6. BaByliss PRO Digicurl Keratin Lustre Iron - keratínový povlak keramických doštičiek vyrovnáva keratín stratený počas stylingu a zaisťuje vlasom vyššiu ochranu pred vysokými teplotami. A tak bude tepelná úprava vlasov ešte viac šetrnejšia.


Zaujal Vás článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi.

Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete tu .