Webový prehliadač, ktorý slúži je zastaraný a nie je podporovaný (niektoré funkcie nemusia fungovať správne). Prosíme aktualizujte si prehliadač. Viac informácií na odkaze tu.
Vyhlasujem, že som sa oboznámil so zásadami spracovania osobných údajov.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Mena
Euro (EUR)
Americký dolár (USD)
Krajina
Slovensko
Vybrať inú krajinu
menu
Beauty poradňa Beauty blog Doprava a platba

Doprava

Doprava pre krajinu: Slovensko
Doprava Cena Doprava zadarmo od
SPS Parcel Shop SPS Parcel Shop Od 3,04 € 79,20 €
Packeta home - kuriér Packeta home - kuriér Od 3,52 € 79,20 €
Slovak Parcel Service Slovak Parcel Service Od 4,52 € 106,92 €
Zásielkovňa Zásielkovňa Od 2,96 € 59,40 €
GLS GLS Od 4,10 € 99,00 €
Osobný odber - Uherské Hradiště Osobný odber - Uherské Hradiště 1,77 € 99,00 €

Platba

Dostupné spôsoby platby sú závislé na voľbe spôsobu dopravy.
Platba Cena
Bankový prevod (zálohová faktúra) 0 €
Dobierka 1,14 €
Hotově vo výdajni 0 €
Platobnou kartou vo výdajni 0 €
Platobná karta online 0 €
Kontakt Darčeky
Registrujte sa a získajte výhody!

Slnko, soľ, chlór: 3 letní zabijaci krásnych vlasov. Ako škodia a ako vlasy chrániť?

12. 6. 2021

Slnko, slaná voda a chlór predstavujú pre vlasy nepriateľskú kombináciu. Vlasy sú suché, krehké, lámu sa a farba bledne. Zistite, ako sa chrániť.

Opaľovacie krémy berieme ako samozrejmosť. Ale zatiaľ čo pokožka je schopná si sama vytvoriť ochranu proti slnku, vlasy sú proti UV lúčom úplne bezmocné. Navyše slnko nie je jediným škodcom. V lete často trávime chvíle pri mori alebo v bazéne, aj keď si tieto chvíľky užívame, pre vlasy je to skôr horor. Napriek tomu by sa pred slniečkom nemal schovávať nikto z nás. Stačí len vedieť, ako svoju hrivu pred týmito "zabijakmi krásnych vlasov" ochrániť.

1. Slnko

Nadmerné vystavenie vlasov slnku je najčastejšou príčinnou zhoršenia vlasovej štruktúry. Slnečné lúče prenikajúce do vlasov menia a poškodzujú ich proteínovú štruktúru. Proteíny sú z veľkej časti to, čo dodáva vlasom pružnosť, odolnosť, silu a lesk. A keďže sú naše vlasy tvorené z 65-95% z proteínov (keratínu), ich strata je pre vlasy naozajstný problém. Letné horúčavy navyše spôsobujú odparovanie vody vo vlasoch, čo má za následok ďalší problém - rýchlejšie vysušovanie. Vlasy sa stávajú krehkejšie, rýchlejšie starnú, strácajú pružnosť i lesk. Na pozore by mali byť predovšetkým ľudia so svetlými a jemnými typmi vlasov. Husté a tmavšie vlasy majú totiž prirodzene vyššiu ochranu pred rozpadom proteínov, a preto sú ohrozené menej.

Slnko je tiež jedným z hlavných príčin blednutie farby. Už ste niekedy umiestnili fotografiu alebo obrázok na stôl pri okne a všimli si, že časom vybledne? Podobne bledne i farba vlasov. Slabú ochranou pred vyblednutím farby je melanín, ktorý je súčasťou vlasov. Čím viac ho vo vlasoch máme, tým viac sú vlasy chránené. A preto sú opäť viac náchylnejšie svetlejšie typy vlasov než tmavovlásky, ktoré majú melanínu viac.

Každé žiarenie spôsobuje iný problém:

  • UV-B žiarenie - pôsobí nepriaznivo na povrchu vlasovej štruktúry. Toto žiarenie poškodzuje povrch vlasu a spôsobuje stratu proteínov, dochádza k úbytku aminokyselín, klesá množstvo lipidov a vlasy strácajú schopnosť zadržiavať vodu. Vplyvom toho úbytku sa vlasy stávajú krehkými, sú suché, matné a majú tendenciu sa viac lámať. Toto poškodenie je viac viditeľné za zvýšenej alebo zníženej vlhkosti.

  • UV-A žiarenie - preniká hlbšie do vlasovej kúry a pokožky a má za následok degradáciu a blednutie farby aj predčasné šedivenie. Toto žiarenie preniká až k vlasovej cibuľke (folikul), čo môže mať vplyv na zvýšené vypadávanie vlasov na jeseň, teda po zvýšenej ultrafialové záťaži v lete.

Suché vlasy, pórovitosť alebo strata farby je však to najmenšie, čo by nás malo trápiť. Slnko vie vo vlasoch napáchať horšie škody. Ak slnečné lúče preniknú až do vnútornej štruktúry vlasu a narušia vlasovú cibuľku dochádza k nevratnému poškodeniu, ktoré môže vyústiť až k vypadnutiu vlasu. A to už ani super luxusná kozmetika nespraví. Preto nie je moc dobré, že vlasom v lete nedopriavame toľko pozornosti ako pokožke a nechávame ich bez akejkoľvek ochrany.

Riešenie:

  • Noste pokrývku hlavy. Verte, že nič neochráni vaše vlasy tak dobre ako klobúk, šiltovka alebo šatku.
  • Ak môžete, obmedzte farbenie, fénovanie, žehlenie a ďalšie tepelnú a chemickú úpravu vlasov. Pre už tak oslabené vlasy by to bola ďalšia záťaž.
  • Používajte letnú vlasovú kozmetiku, ktorá vie ochrániť vlasy pred únikom proteínov i pigmentov.
  • Na umývanie sú tiež vhodnejšie "bezsulfátový šampóny" (obsahujú šetrné sulfáty), pretože už tak dehydrované vlasy ďalej nevysušujú.
  • Pre doplnenie stratenej výživy a hydratáciu sú skvelé regeneračné masky, ale úplne najlepšie sú letné masky a kúry, ktoré sú špeciálne vytvorené pre obnovu vlasového vlákna po opaľovaní.

2. Slaná voda

Slanná voda by sama o sebe vlasom až tak neškodila. Veď aj v množstve kosmetikých produktov nájdeme v zložení morskú soľ. Soľ totiž obsahuje veľa blahodárnych prvkov ako je uhlík, kremík, magnézium, ktoré vie vlasy posilniť, zmierniť nadmerné mastenie, redukovať lupiny a dodať textúru. Prečo sú teda vlasy po dovolenke strávenej pri mori tak krehké, suché a lámavé? Vinníkom je opäť slnko. Kryštáliky soli v kombinácii so slnkom narušujú mikroskopické proteínové väzby a doslova odsávajú z vlasov vlhkosť a lesk. To je ten dôvod prečo vlasy po dovolenke pôsobí tak matne a bez života. Ak sa nechcete o kúpanie v mori prísť, čo nechcete, je potreba vlasom dodať vhodnú starostlivosť a ochranu. Dobrou správou je, že slaná voda vlasom neškodí, pokiaľ sú chránené sprejom s UV filtrami.

Riešenie:

3. Chlór

Naopak chlór, oproti slanné vode, má iba nepriaznivé účinky. Keď sa zamyslíte, že sa chlór do vody pridáva, aby dezinfikoval a zneškodnil baktérie, nemôže to byť ani pre nás nič dobré. A tiež že nie je. Krátkodobé vystavenie vlasov účinkom chlóru by zase až tak nevadilo, problémy nastávajú až pri dlhodobom a pravidelnom kontakte. Chlór odstraňuje z vlasov prirodzenú ochrannú vrstvu (kožný maz) a vlasy sú potom viac náchylné na stratu vlhkosti a poškodeniu. Preto sú často vysušené, pórovité a drsné. Ale to nie je všetko..

Na pozore by mali byť predovšetkým blondínky, na tie totiž číha najväčšie nebezpečenstvo. Všetko čo ste kedy počuli o chlóre, že blond farba môže chytiť do zelena, je pravda. V skutočnosti to však nie je vinou chlóru, ale oxidovaných kovov. Roztoky, ktoré sa pridávajú do bazéna, obsahujú aj meď. A práve zlúčeniny medi môžu za to, že blond vlasy môžu získať nazelenalý nádych. Chlórovaná voda ale prináša nebezpečenstvo pre všetkých. Pre farbené aj nefarbené vlasy. Kombinácia slnka a chlóru doslova vysáva farebné pigmenty z farbených vlasov, vlasy zpórovatí, stávajú sa krehkými a strácajú pružnosť i lesk.

Riešenie:

  • Pred vstupom do bazénov opláchnite vlasy pod sprchou. Vlasy nasiaknuté čistou vodou už neabsorbujú toľko vody z bazéna. Vyhnete sa tak pôsobenie agresívneho chlóru do hĺbky vlasovej štruktúry.
  • Aj po výstupe z bazéna zamierte rovno do sprchy a zmyte všetok chlór (čím dlhšie na vás uplpí, tým viac škôd stihne napáchať). Včasným opláchnutím chlóru z vlasov predídete tiež zelenému nádychu.
  • Chráňte vlasy špeciálnymi slnečnými prípravky (napr. sun spreje s vodeodolnou formulou vlasy ochráni aj pri vodných radovánkach).
  • Po kúpaní si umyte vlasy čistiacim šampónom alebo špeciálnymi letnými šampóny, ktoré si navyše poradí aj so slnkom.
  • Existujú aj špeciálne šampóny pre plavcov, ktoré perfektne odstraňujú chlór a navyše pomáhajú zabrániť sfarbenie vlasov chlórom (napr. Paul Mitchell Clarifying Shampoo Three).
  • Nakoniec obnovte vlasom stratenú hydratáciu maskou, vlasovým olejom alebo bezoplachovú kúrou určenú pre váš typ vlasov alebo vyberajte starostlivosť z letných radov.


Zaujal Vás článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi.

Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete tu .