Webový prehliadač, ktorý slúži je zastaraný a nie je podporovaný (niektoré funkcie nemusia fungovať správne). Prosíme aktualizujte si prehliadač. Viac informácií na odkaze tu.
Vyhlasujem, že som sa oboznámil so zásadami spracovania osobných údajov.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Mena
Euro (EUR)
Americký dolár (USD)
Krajina
Slovensko
Vybrať inú krajinu
menu
Beauty poradňa Beauty blog Doprava a platba

Doprava

Doprava pre krajinu: Slovensko
Doprava Cena Doprava zadarmo od
Packeta home - kuriér Packeta home - kuriér Od 3,52 € 79,20 €
Slovak Parcel Service Slovak Parcel Service Od 4,52 € 106,92 €
Zásielkovňa Zásielkovňa Od 2,96 € 59,40 €
SPS Parcel Shop SPS Parcel Shop Od 3,04 € 79,20 €
GLS GLS Od 4,10 € 99,00 €
Osobný odber - Uherské Hradiště Osobný odber - Uherské Hradiště 1,77 € 99,00 €

Platba

Dostupné spôsoby platby sú závislé na voľbe spôsobu dopravy.
Platba Cena
Bankový prevod (zálohová faktúra) 0 €
Dobierka 1,14 €
Hotově vo výdajni 0 €
Platobnou kartou vo výdajni 0 €
Platobná karta online 0 €
Kontakt Darčeky
Registrujte sa a získajte výhody!

Profesionálna vlasová kozmetika vs drogéria

11. 8. 2022

Oplatí sa kupovať profesionálnu vlasovú kozmetiku? Nestačí mi bežná kozmetika z drogérie? Aký je v tom vlastne rozdiel? Na to všetko vám odpovieme v tomto článku.

Je to jedna z najčastejšie kladených otázok v kozmetickom odvetví. Sú produkty profesionálnej starostlivosti o vlasy naozaj lepšie? Naozaj stojí za tú cenu? Zaujíma vás, prečo utrácať za drahé salónne produkty, keď si šampón, kondicionér alebo masku môžete kúpiť v drogérii za zlomok ceny? Drogéria je navyše na každom rohu, kým profesionálna vlasová kozmetika je k dostaniu iba v kaderníctve alebo v špecializovaných obchodoch a e-shopoch. Prečo teda investovať čas aj peniaze? Na to máme jednoduchú odpoveď. Profi kozmetika je lepšia pre vaše vlasy!

Je profesionálna kozmetika lepšia ako tá z drogérie?

Hlavným rozdielom medzi profeisonálnou kozmetikou a kozmetikou z drogérie je, že profesionálne produkty obsahujú vyššie percento aktívnych ingrediencií, prírodných extraktov, viac proteínov, vitamínov a ďalších látok, ktoré robia vlasy zdravšie a krajšie. To zanamená, že je lepšia aj pre vaše vlasy. Salónna kozmetika ale nie je lepšia len pre vysoko kvalitné zložky, ktoré obsahuje, je tiež lepšia kvôli zložkám, ktoré neobsahuje. Teraz hovoríme o tých zlých zložkách, ktoré môžu spôsobiť, že sa vaše vlasy na prvý pohľad lesknú, ale majú katastrofálny dlhodobý vplyv na vaše vlasy. Bohužiaľ mnoho produktov z drogérie je prešpikovaných týmito látkami, ktoré sa vrstvia na vlasoch, vplyvom čoho sa môžu začať cuchať a lámať. V prípade správne zvolených profesionálnych prípravkov toto nehrozí - neobaľujú vlasy nezmývateľnou vrstvou. Profesionálna kozmetika je vyrobená s veľmi malým alebo žiadnym obsahom týchto látok, prípadne sú nahradené šetrnejšími alternatívami. O aké zlé zložky teda ide? Najčastejšie to sú:

SLS/SLES sulfáty

Sulfáty sa pridávajú najmä do šampónov pre ich čistiacu schopnosť a dobrú penivosť. Na rozdiel od profesionálnych šampónov, šampóny zdrogerie zvyčajne obsahujú agresívnejšie sulfáty, ako je Sodium Lauryl Sulfate (SLS) alebo Sodium Laureth Sulfate (SLES), ktoré môžu spôsobiť podráždenie, vysušenie pokožky a môže dôjsť až na poškodenie vlasových folikul aj vypadávanie vlasov. Dôvod? Je to jednoduché - nízka cena. S týmito sulfátmi sa však môžete stretnúť aj v profesionálnych produktoch. Pokiaľ tam však sú, je ich menšie množstvo a pravdepodobne majú svoj dôvod - obvykle sa nachádza pri hĺbkovo čistiacich šampónoch, ktoré nie sú určené na časté umývanie vlasov, ale na občasné hĺbkové umývanie zanesených vlasov.

Silikóny

Silikóny sú obsiahnuté vo veľkom množstve najmä v kondicionéroch a maskách z drogérie. Prečo? Urobí vlasy okamžite krásne, hladké, hebké a lesklé. Problém však nepredstavujú silikóny ako také, ale silikóny vo vode nerozpustné, a tie práve obsahuje väčšina produktov z drogérie. Vo vode nerozpustné silikóny (ako je dimeticone, atď.) priľnú na vlasoch, na ktorých vytvoria nepriepustný obal. Vlasy sú potom síce chránené, ale cez túto nepriepustnú krustu sa do vlasov nedostanú ošetrujúce látky a kvalita vlasov sa vám bude časom zhoršovať. To môže časom zapríčiniť ťažknutie vlasov, suchosť a matnosť vlasov či lámavé konce. Navrstvené silikóny môžu narobiť paseku aj pri farbení, trvalej a ďalších úpravách.

Nehovoríme však, že silikóny sú úplne zlé a že sa k nim profesionálni výrobcovia tiež neuchyľujú. Sú si však vedomí, že sa silikóny sa to nesmú preháňať. Preto často volia silikóny vo vode rozpustné, ktoré pri ďalšom umytí z vlasov jednoducho zmyjete. Teda sa na vlasoch nevrstvia a neupchávajú ich. Tiež záleží na tom, s čím ďalším je silikón v zložení. Razom sa tak z vode nerozpustného silikónu môže stať vode rozpustný silikón. Nevýhodou je, že ako bežný spotrebiteľ to pravdepodobne nespoznáte. Ak chcete mať istotu vyberajte vlasovú kozmetiku bez silikónov.

Parabény

Metylparabén, etylparabén alebo propylparabén obsahuje väčšina šampónov dostupných v drogériách (na obaloch bývajú označené veľkým písmenom E a za ním nasluduje trojčíslie). Dôvodom sú ich konzervačné účinky. Avšak, parabény môžu vyvolať alergickú reakciu, podráždenie a vyrážky. Podozrenie je aj na ich estrogénnu aktivitu. V profesionálnej kozmetike sú tieto parabény nahradené šetrnejšou alternatívou (napr. esenciálne oleje, rastlinný alkohol, vitamín E, potassium sorbate, sodium benzoate) alebo sa vyskytujú v minimálnom množstve od 0,01 až 0,3 %. Nechcete výrobky s parabénmi? Jednoducho vyberajte vlasovú kozmetiku bez parabénov (paraben free).

Chlorid sodný

Nejedná sa o tak sledovanú veličinu, ako sú silikóny alebo sulfáty, pretože nie je škodlivá pre ľudí ani životné prostredie, ale môže vám zničiť farbu aj vlasy. Pokiaľ si však chcete zachovať svoju farbu čo najdlhšie, mali by ste sa vyhnúť chloridu sodnému vo vašej kozmetike. Chlorid sodný (Sodium Chloride) dokáže urýchliť blednutie farby a navyše vlasy neuveriteľne vysušiť. Vyvarovať by ste sa mu tiež mali, ak ste boli na keratínovej kúre - zničil by vám jej účinok. Preto sa v profesionálnej vlasovej starostlivosti prakticky nevyskytuje. Prečo ho teda tak často nájdete v bežnej vlasovej kozmetike z drogérie? Chlorid sodný sa v šampónoch používa na zahustenie a pre svoju schopnosť upraviť tvrdosť vody na hodnotu, pri ktorej majú šampóny lepšie čistiace vlastnosti.

Ako spoznám profesionálnu vlasovú kozmetiku?

Teraz už viete, v čom sa líši profesionálna kozmetika od tej z drogérie. Ako ale profesionálny produkt zaručene spoznať? Nie vždy je to totiž viditeľné na prvý pohľad. Často sa môžete stretnúť s tým, že sa na jednom mieste predáva ako profesionálna kozmetika, tak aj drogérka. Navyše, ak sa pozriete na ingrediencie na zadnej strane produktu, uvidíte, že medzi kozmetikou z drogérie a zo salónu nie je veľký rozdiel. Ako je to vôbec možné? Odpoveď je jednoduchá. V zložení nemáte uvedené koľko čoho daný produkt obsahuje.

Zloženie je veľmi podobné aj napriek tomu, že profesionálne produkty obsahujú spravidla vyššie percento aktívnych a blahodarných látok, viac proteínov, vitamínov a ďalších látok. Naproti tomu neprofesionálna kozmetika obsahuje iba minimálny obsah týchto blahodarných látok. Zo zloženia sa to bohužiaľ nedozviete. Výrobcovia nie sú povinní uvádzať percentuálny obsah jednotlivých ingrediencií. Platí však, že jednotlivé ingrediencie sú zoradené podľa obsiahnutého množstva, a to v zostupnom poradí. To znamená, že na začiatku sú uvedené zložky, ktorých je v produkte najviac (výnimku tvoria zložky, ktorých je v produkte menej ako 1 %, tie môžu byť uvádzané na konci zoznamu v ľubovoľnom poradí). A to je ten hlavný rozdiel, ktorý si môžete všimnúť, ak porovnávate profesionálny a bežný kozmetický produkt. Ľahko sa tak môže stať, že látku, na ktorej je postavená celá propagácia drogérkového produktu, nájdete až na konci zloženia. Potom sa ponúka otázka - bude mať toto malé množstvo vôbec nejaký efekt? Odpovedzte si sami.

Napovedať vám môže tiež televízna reklama. Tá sa totiž na profesionálny produkt spravidla neobjaví. Výrobcovia profesionálnej kozmetiky investujú väčšinu peňazí do vedy a výskumu, aby na trh mohli uvádzať vysoko technologicky vyspelé a účinné produkty, ktoré sú založené na vedeckých poznatkoch aj spolupráci s poprednými odborníkmi. Väčšina produktov je navyše vopred testovaná vo vybraných kaderníckych salónoch, takže sa vám do rúk dostane len odborne skonzultovaný, overený a 100% funkčný produkt.

Prečo je profesionálna vlasová kozmetika drahšia?

Keď si vezmeme fľaštičku šampónu v drogérii zvyčajne stojí okolo 1-6 €. Zatiaľ čo produkty, ktoré sa používajú v kaderníctve stojí pokojne 2-5x toľko. Za profesionálny šampón tak môžete pokojne zaplatiť až 25€, u tých najluxusnejších značiek, ako je napríklad Oribe a Kevin Murphy, aj viac. A to už je poriadny rozdiel. Pokiaľ však vezmeme do úvahy ceny najrozšírenejších profesionálnych značiek, ako je Wella Professionals, L'Oréal Professionnel alebo Schwarzkopf Professional, za šampón zaplatíte v priemere okolo 6-12 € (Pozor! Nepleťte si ich s produktmi rovnakých značiek dostupných v drogérii - nie je to isté.). To už síce nie je taký rozdiel, ale stále je to o dosť viac ako šampón za euro z drogérky.

Prečo je teda profi kozmetika o toľko drahšia? Jedným z dôvodov je to, že profesionálne produkty používajú ingrediencie vyššej kvality. Majú tiež koncentrovanejšie zloženie ako produkty z drogérie. Prírodné oleje a ovocné extrakty, u ktorých je preukázaný priaznivý vplyv na zdravie a vitalitu vlasov, jednoducho niečo stojí. Pri kozmetike z drogérie nie sú ingrediencie také kvalitné alebo koncentrované a obsahujú len zlomok vysoko kvalitných ingrediencií. Platíte tak za veľké množstvo vody, sulfátov, rôznych plnidiel, syntetických náhradiek prírodných výťažkov a minimálne množstvo aktívnych látok - preto sú ceny viac ako polovičné. Keď si k tomu pripočítate ešte cenu za marketing, bude vám hneď jasné, že v produkte mnoho prospešných aktívnych látok ani byť nemôže. Niet divu, že sa to časom prejaví na kvalite vašich vlasov.

Oplatí sa kupovať profesionálnu vlasovú kozmetiku?

Teraz už viete, prečo je profesionálnu kozmetiku drahšia, ale oplatí sa to? Podľa nás rozhodne áno! Dôvod? Jednoducho za viac peňazí dostanete viac muziky. Navyše, vyššia koncentrácia zloženia profesionálnych produktov vám umožní použiť zakaždým menej produktu – každá fľaštička profi kozmetiky tak vydrží dlhšie. Zatiaľ čo produkty z drogérie môžu vyžadovať, aby ste použili až štvrtinové množstvo produktu pri každom umývaní. Takže, aj keď môžete mať pocit, že platíte viac za rovnaké množstvo produktu, v skutočnosti to vyjde skoro narovnako a navyše vlasom dodávate kvalitnejšie živiny. Výhodou profesionálnej kozmetiky je tiež to, že je často k dostaniu vo veľkých baleniach do salónu, ktoré vyjdú cenovo výhodnejšie.

Pre koho je vhodná profesionálna kozmetika?

Utratíte veľa peňazí za farbu a strih? Máte vlasy poškodené, suché, problematické a potrebujú revitalizovať? V týchto prípadoch je investícia do profesionálnych produktov nevyhnutná, pretože sú spravidla účinnejšie. Používaním produktov s vysoko kvalitnými ingredienciami v koncentrovanejšej forme chránite zdravie svojich vlasov, ich vitalitu a zaisťujete, že vaše vlasy zostanú krásne aj medzi návštevou salónu. Zjednodušene by sa dalo povedať, že profesionálna kozmetika je vhodná pre toho, kto chce mať vlasy skutočne zdravé, a nie vlasy, ktoré iba vyzerajú zdravo.

Potom vám ale kamarátka povie: "Skúsila som profesionálnu vlasovú starostlivosť a je to to isté ako drogérka.". Ako je to možné? Dôvody môžu byť dva. Buď má vlasy zdravé a bezproblémové, alebo si profesionálnu kozmetiku zle vybrala pre svoj typ vlasov (prečítajte si tiež: Ako vybrať vlasovú kozmetiku podľa typu vlasov?) , a to môže spôsobiť nespokojnosť. Väčšina ľudí si často naordinuje produkty pre veľmi poškodené vlasy, hoci vlasy nemajú v zlom stave. Avšak kaderník môže zistiť, že to tak v skutočnosti nie je a vlasy iba trpia pod vrstvou silikónov alebo usadenín z tvrdej vody. Preto by mal typ profesionálnej vlasovej kozmetiky odporučiť kaderník, ktorý dobre pozná vlasy klienta, alebo špecialista v odbore, ktorý vlasom dobre rozumie. Ale aj napriek tomu, že máte dobre zvolenú profesionálnu kozmetiku, sa môže stať, že budú vlasy na dotyk hrubé. Nezľaknite sa. Je to preto, že vlas sa otvára a čistí. Pokúste sa vydržať aspoň mesiac používania a až potom posúdiť, či vám vybraná profesionálna kozmetika sedí alebo nie.

Znamená to, že všetky šampóny z drogérie sú zlé?

Týmto článkom sme rozhodne nechceli povedať, že všetky vlasové produkty z drogérií sú zlé. Úplne chápeme, že nie každý si môže dovoliť kúpiť profesionálnu vlasovú kozmetiku. Pokiaľ sú vaše vlasy zdravé, bezproblémové a nepotrebujete nič špeciálne a jediné čo chcete, je dostať z nich mastnotu a nečistoty, pravdepodobne si vystačíte aj so šampónom z drogérie. Ale aj vy sa snažte vyberať v drogérii také produkty, ktoré neobsahujú vode nerozpustné silikóny a agresívne sulfáty, aby ste si vlasy časom nezničili. Avšak pokiaľ vám na vlasoch naozaj záleží, oplatí sa investovať do profesionálnej vlasovej starostlivosti. V e-shope glamot.sk nájdete kvalitné šampóny a kondicionéry profesionálnej kvality aj do 6€, a to si myslím znesie takmer každý rozpočet.

Zhrnutie

Keď to zhrnieme, najväčší rozdiel medzi profesionálnou vlasovou kozmetikou a kozmetikou z drogérie je v tom, či sú vlasy skutočne zdravé, alebo len vyzerajú zdravo.

PROFESIONÁLNA KOZMETIKA

  • Vyšší obsah aktívnych látok
  • Minimálny alebo žiadny obsah zlých látok (silikóny, sulfáty SLS/SLES, parabény, chlorid sodný)
  • Koncentrovanejšie zloženie = budete potrebovať menšie množstvo na jednu aplikáciu
  • Ingrediencie vyššej kvality
  • Vyššia cena
  • Perfektné pre poškodené, suché, problematické vlasy, ktoré potrebujú revitalizovať

DROGÉRIA

  • Nižší obsah aktívnych látok
  • Nadbytočný obsah plnidiel a syntetických náhradiek aktívnych látok
  • Vysoký obsah silikónov, sulfátov SLS/SLES, parabénov
  • Menej koncentrované zloženie = budete potrebovať väčšie množstvo na jednu aplikáciu
  • Menej kvalitné ingrediencie
  • Nižšia cena
  • Vhodné iba pre zdravé, bezproblémové a nenáročné vlasy


Zaujal Vás článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi.

Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v návšteve stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete tu .